Sfântul Inochentie al Odessei: „Privește la Domnul, Cel răstignit, și vei afla ce înseamnă a iubi cu adevărat”

sâmbătă, 19 aprilie 2014

| | |


Sfântul Inochentie al Odessei
„Vrei să știi cum trebuie a iubi pe Dumnezeu și pe aproapele? Nu întreba de aceasta pe nimeni: privește la Domnul, Cel ce s-a răstignit, și vei afla ce înseamnă a iubi cu adevărat. Vrei să cunoști până unde trebuie să-ți întinzi răbdarea, smerenia, supunerea, nerăutatea sau blândețea ta? Nu te gândi mult la aceasta, privește la Domnul, Cel ce s-a răstignit și vei vedea care sunt hotarele și măsura acestor virtuți.

Caută îndemnuri la pocăință și mijloace pentru a-ți încălzi inima cea răcită de păcate. Îmbrățișează cu mintea ta corpul cel de viață dătător și dacă el nu va putea încălzi inima ta, atunci pentru ea nu mai rămâne decât flăcările iadului.

Toate le găsim în mormântul Mântuitorului, toate le putem învăța de la Crucea Lui. Nu ne rămâne decât să ne înfățișăm înaintea acestui mormânt, să facem să amuțească în noi toate cele pământești, să îndepărtăm de la noi deșertăciunile și grijile, să ne depărtăm de lume și să rămânem cu Iisus. Ah, să rămânem cu El!

Au nu putem rămâne numai cu Dânsul nici măcar un ceas? Și la ce să rămânem cu El? Pentru ca să primim de la Dânsul lăsarea și iertarea păcatelor! Pentru ca să auzim: “Astăzi veți fi cu mine în rai”, în raiul îndreptării. Pentru ca apoi, când va veni vremea, să fim și în raiul veșnicei petreceri cu El. Altfel, ce folos ne va aduce șederea noastră lângă acest mormânt și închinarea la această Cruce?

Când avem mintea împrăștiată, ușor se împrăștie și impresiile cele bune, dobândite aici. Focul dragostei cerești aprins de acest mormânt, se stinge repede de suflarea cea rece a patimilor; strigătul trupului și al sângelui nu va întârzia a înăbuși glasul cel lin al conștiinței redeșteptate. Sfânta Biserică vede toate aceste primejdii și de aceea ne ferește de ele cu atâta îngrijire.


Să tacă deci tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur și nimic pământesc întru sine să nu gândească, că împăratul împăraților și Domnul domnilor merge să se junghie și să se dea spre mâncare credincioșilor. Amin”.


Material preluat de pe site-ul Războitrucuvânt