Patriarhul Antiohiei vine în România. Vizită oficială în perioada 23 sept. – 1 oct. 2016

marți, 13 septembrie 2016

| | |

În perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2016, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, se va afla într-o vizită oficială în România. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, precum şi a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, județul Suceava. La aceste festivităţi va fi reprezentată şi Biserica Ortodoxă a Georgiei.

Este o legătură spirituală între Patriarhia Antiohiei şi Sfântul Antim Ivireanul, întrucât Sfântul a tipărit în anul 1701 pentru Patriarhia Antiohiei primul Liturghier greco-arab cu litere mobile la Mănăstirea Snagov. De asemenea, în anul 1702 se adaugă şi tipărireaCeaslovului greco-arab. În anul 1706, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a dăruit tipografia cu caractere arabe Patriarhului Antiohiei, Atanasie al-III-lea Dabas, care a instalat-o la Alep, în Siria.

Dintre manifestări, amintim proclamarea canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi Daniil şi Misail de la Turnu în ziua de 28 septembrie 2016, la Râmnicu-Vâlcea.

În Patriarhia Română anul 2016 a fost proclamat Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Sursa: Basilica