Colocviul „Fundamente creștine ale culturii române și europene” - Mănăstirea Putna, 12-15 mai 2016

joi, 12 mai 2016

| | |

În perioada 12 – 15 mai a.c. va avea loc la Mănăstirea Putna a zecea ediţie a simpozionului închinat Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta.

Având în vedere că simpozionul a fost gândit ca un spațiu de dezbatere al problemelor contemporane din perspectiva diferitelor domenii ale culturii, educației și spiritualității și având în vedere provocările cu care civilizația europeană se confruntă în prezent, comunicările acestei ediţii au ca temă întemeierea culturii europene în general, și a culturii românești în particular, în spiritualitatea creștină şi sunt reunite sub titlul „Fundamente creștine ale culturii române și europene”.

Între invitaţi se numără academicienii Alexandru Zub, Alexandrina Cernov şi Ştefan Afloroaei, profesorii universitari Ilie Luceac, Maria Şleahtiţchi, Lucia Cifor, Sorin Lavric, Eugen Munteanu, Doina Moldola, Ioana Beldiman, Gheorghiţă Geană, alături de alte cadre didactice universitare şi cercetători din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Chişinău, Bălţi, Piatra Neamţ, Suceava.

Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 12 mai 2016, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului oficiat de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților. Va urma vernisajul expoziției artistului plastic Dacian Andoni: „ … în grisaille”, in memoriam Dan Hăulică. Tot în deschidere se vor lansa cartea „Eminescu. Orizontul cunoașterii”, o culegere de articole despre Eminescu ale acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga scrise de-a lungul anilor și înmănuncheate în volum pentru prima dată, și revista anuală „Caietele de la Putna”, nr. IX-2016, care reunește comunicările simpozionului „Etica memoriei” din anul 2015.

Vineri și sâmbătă vor avea loc sesiuni de comunicări, iar duminică, 15 mai 2016, începând cu ora 12.00, va avea loc Slujba de pomenire a Maicii Benedicta – Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, la 10 ani de la trecerea la cele veșnice.