Preotul românilor de peste Ocean. Arhiepiscopul Nicolae Condrea: „Visul american este foarte departe de realitate“

sâmbătă, 19 decembrie 2015

| | |

Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Condrea, arhiepiscopul românilor ortodocşi din America, vorbeşte, despre marile poveri ale unei naţiuni care îşi pierde fiii printre străini: dezbinare, deziluzie şi neîmplinire.

Preotul Nicoale Condrea conduce, din 2001, Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America de Nord şi de Sud, cu sediul la Chicago, şi este cel care, de aproape 13 ani, cunoaşte problemele sufleteşti şi pământeşti ale românilor care şi-au luat lumea în cap şi şi-au găsit un rost peste Ocean. Şi nu numai că le cunoaşte, dar caută să le găsească şi rezolvări.

Spiritul american

Mulţi români nu se mai împlinesc profesional, ajung acolo pentru copii, pentru o altfel de viaţă, iar la un moment dat, situaţia lor devine una de prizonierat dacă nu se acomodează. Nu se mai pot întoarce acasă în România. Copiii cresc acolo, aceea devine lumea lor. Părinţii, dacă nu-şi găsesc o rânduială a vieţii unde componenta spirituală este foarte importantă, rămân oameni neîmpliniţi. Tot visul acesta, de a avea o viaţă mai bună în America, poate că se împlineşte doar pentru copiii lor“, începe părintele Condrea o radiografie spirituală a românilor din America. Realitatea americană este una strictă şi oarecum departe de „tărâmul tuturor posibilităţilor“. Acolo, copiii, chiar dacă sunt din familii înstărite, sunt educaţi să muncească de la 15-16 ani, la început numai în timpul vacanţelor. Este o educaţie care, spune arhiepiscopul, nu îngăduie copilului să creadă că părinţii îl vor susţine toată viaţa. „Copiii învaţă acest spirit american, iar limba engleză devine limba lor. Pleacă de acasă, îşi formează propria familie. Părinţii nu pot rămâne doar cu mulţumirea că şi-au văzut copiii împliniţi, pentru că fiecare ne căutăm propria împlinire. Este o mare problemă pentru toate familiile de români: să găsească acest echilibru de susţinere a copiilor şi de împlinire a propriei vieţi“, mărturiseşte Nicolae Condrea.

Cauza conflictului şi a dezbinării

Unde trebuie căutată împlinirea? Înainte de toate, în sine, răspunde preotul. Poţi pleca oricât de departe, dar nu poţi fugi de tine. Dacă eul tău nu este mulţumit, poate nu realizarea materială este singura condiţie pentru fericire. Altfel spus, trebuie să pleci departe pentru a te regăsi? „Nu sunt mulţi care au plecat din ţară pentru că nu L-au putut găsi pe Dumnezeu în România. Realitatea e alta. Sunt oameni care nu mergeau la biserică în România, care au o educaţie religioasă redusă. Alţii mărturisesc că legătura lor cu Dumnezeu a căpătat importanţă acolo, departe“, spune ierarhul.

Într-o lume străină, oamenii au puţine puncte de reper, iar legătura cu Dumnezeu, crede Nicolae Condrea, este o necesitate de echilibrare cu lumea. „Cei dezrădăcinaţi au nevoi spirituale particulare. Lumea americană îi îndeamnă pe creştini să se închine la doi domni: la cele materiale şi la Dumnezeu. Hristos spune clar: «Nu puteţi să vă închinaţi şi lui Dumnezeu, şi banului!»“, argumentează părintele, spunând, totodată, că românul are o mare problemă de conştiinţă, odată intrat într-un sistem pecuniar. Prima mare ispită a românilor în America este aceea de a sluji la doi stăpâni. De aici vin, explică arhiepiscopul, şi conflictul, şi dezechilibrul. „Trebuie să faci o alegere. Trec anii, situaţia noastră rămâne tot neîmplinită, nefericită. Suntem oameni liberi. Este o diferenţă în stilul de viaţă“, îndeamnă Nicolae Condrea. Pe de altă parte, el spune că românii care ajung în America se trezesc foarte repede la o realitate care diferă de visul american la care speraseră. „Ceea ce părea frumos din România păleşte în America. Noi, din România, visăm la America precum la o lume a libertăţii, a prosperităţii. Abia acolo înţelegi. Visul este foarte departe de realitate. Şi poate că visul există aici, nu trebuie să fugim. Trebuie să ne gândim că nu în altă parte este mai bine“, îi sfătuieşte arhiepiscopul pe români.

Lecţia Americii

Nici el nu şi-a dorit să plece din ţară. „Am fost chemat la slujire. Am trecut printr-un proces selectiv. În timpul studiului la Strasbourg, în cei patru ani şi jumătate cât am stat acolo, am înfiinţat parohia la Stuttgart. Acesta a fost, probabil, lucrul care m-a recomandat pentru o misiune în America“, spune Nicolae Condrea. Dacă va fi chemat să slujească în altă parte, va merge acolo unde este nevoie. „Cea mai bună lecţie a Americii este să te orientezi, să înţelegi realitatea cu bune, cu rele. Să îţi găseşti locul în această realitate“, afirmă ierarhul.

În ţara tuturor posibilităţilor, inclusiv religioase, să rămâi ortodox, legat de Biserica oficială din ţara-mamă, este o încercare. „Acesta este rolul Bisericii în diaspora. Românii care ajung în America au nevoie de puncte de reper. Cel mai important lucru este credinţa în Dumnezeu. Dacă şi-au pierdut rădăcinile în pământ, trebuie să le găsească în Ceruri“, spune preotul. Integrarea într-o comunitate religioasă le poate oferi, în opinia lui, o stabilitate. „Ei trebuie să rămână în comuniune cu fraţii de limbă şi de credinţă. Misiunea mea se referă la a mărturisi, în primul rând, cine sunt“, continuă ierarhul. Se spune că, în America, ortodoxia este cel mai bine păzit secret. Dintre cele peste 330 milioane locuitori din Statele Unite, numai în jur de un milion sunt ortodocşi. Deşi această confesiune este de mai bine de 200 de ani prezentă în SUA, sunt foarte mulţi americani care nu au auzit de ortodoxie. „Dacă spui că eşti ortodox, ei cred că eşti evreu ortodox şi trebuie să spui că eşti creştin-ortodox. Dacă au auzit de creştin-ortodox, te întreabă dacă eşti rus sau grec“, explică Nicolae Condrea. Dialogul descoperă mult necunoaşterea ortodoxiei. „Convertiţi sunt mulţi, mai puţin din episcopia noastră care foloseşte mult limba română. În predica mea, am vorbit despre necesitatea învăţării limbii române pentru copii. Sunt alte episcopii care folosind aproape exclusiv limba engleză oferă alternativa convertirii“, explică arhiepiscopul. Problemele eparhiei pe care o conduce sunt cu educaţia copiiilor, a credincioşilor care încă nu înţeleg ce înseamnă să fii creştin.

Să creşti un copil, să faci o casă, să plantezi un copac. Ajunge? „Asta le spun tuturor enoriaşilor. Să zidească o casă duhovnicească, nu doar materială, copiilor. Să nu ne uităm copiii, să le înţelegem frământările şi să-i îndrumăm pe calea educării creştine, în biserică. Trăim în epoca aceasta a comunicaţiilor rapide, epoca vitezei. Trebuie să îi înţelegem, cu mijloacele lumii lor. Să le transmitem credinţa prin cuvânt. Românii trebuie să aibă grijă de copiii lor să rămână creştini“, le doreşte arhiepiscopul românilor din America.

Sursa: Adevărul