Cum s-a tot gândit şi răzgândit Obama în privinţa căsătoriei dintre persoanele de acelaşi sex: “În calitate de creştin, consider căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie”

luni, 7 septembrie 2015

| | |

de Lauren Richardson, 26 iunie 2015, truthuncensored.net

Barack Hussein Obama: “Consider căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Nu sunt de acord cu căsătoria între două persoane de acelaşi sex.” Şi-a continuat discursul afirmând că, “pentru mine, în calitate de creştin, [căsătoria] este un legământ sacru.”

Obama a catalogat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex ca fiind nepotrivite afirmând, de asemenea, că de astfel de uniuni, care sunt împotriva preceptelor sale religioase, ar trebui să se ocupe biserica, nu guvernul.


Vă prezentăm în continuare o cronologie a poziţiei oscilante pe care a avut-o Obama cu privire la căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex:

1996 – SUSŢINE DREPTUL PERSOANELOR DE ACELAŞI SEX DE A SE CĂSĂTORI: Obama – candidatul, la acea vreme, al Statului Illinois la preşedinţia SUA – transmite unui anumit ziar un sondaj denumit “Plan de acţiune”, în care declară următoarele: “Voi sprijini legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex şi voi combate orice efort de interdicţie a unor astfel de căsătorii.” (Citeşte aici documentul original)

1998 – NEHOTĂRÂT ÎN PRIVINŢA CĂSĂTORIILOR: În cadrul unui chestionar politic, în momentul în care a fost întrebat dacă “guvernul Statului Illinois ar trebui să recunoască mariajul dintre două persoane de acelaşi sex”, Obama răspunde astfel: “Nu sunt hotărât”.

2004 – MAI PUŢIN ÎNGRIJORAT CU PRIVIRE LA MARIAJUL ÎNTRE PERSOANELE DE ACELAŞI SEX: Într-un interviu acordat ziarului Windy City Times, Obama a evitat subiectul căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, declarând: “Consider că putem legaliza parteneriatul civil. […] Nu mă preocupă atât de mult denumirea în sine.”

2006–2007 – SPRIJINĂ PARTENERIATUL CIVIL: Obama a declarat în repetate rânduri că există o diferenţă netă între poziţia sa favorabilă faţă de parteneriatele civile, pe de o parte, şi definiţiile recunoscute de el ca descriind conţinutul noţiunii de căsătorie din punct de vedere religios, pe de altă parte. În cartea sa, “Îndrăzneala de a spera”, publicată în 2006, Obama afirmă că “legătură dintre un bărbat şi o femeie deţine un loc cu totul special” (p. 222-223) în societate. În timpul unei dezbateri transmise de postul de televiziune CNN în anul 2007, Obama a declarat că pledează pentru drepturi egale, dar că “hotărârea finală privind cadrul nominal al legăturii dintre două persoane de acelaşi sex rămâne la latitudinea solicitanţilor”, opinie pe care a exprimat-o şi în cadrul dezbaterii efectuate pe tema logo-ului aferent comunităţii homosexualilor.

2008 (Februarie) – SPRIJINĂ ANULAREA DOCUMENTULUI DOMA (Defense of Marriage Act) / Legea pentru Apărarea Căsătoriei: În cadrul campaniei “Scrisoare Deschisă către Comunitatea LGBT”, Obama a transmis următoarele: “Mă pronunţ în favoarea abrogării Legii pentru Apărarea Căsătoriei… Consider că regulamentul cu privire la această chestiune trebuie să fie în totalitate eliminat.”

2008 (August) – SE OPUNE CĂSĂTORIILOR ÎNTRE PERSOANELE DE ACELAŞI SEX: Într-un interviu acordat lui Rick Warren la Biserica Saddleback cu privire la instituţia căsătoriei, Obama a afirmat următoarele: “Consider căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Din punctul meu de vedere ca şi creştin, consider că aceasta este, de asemenea, o uniune sfântă. Dumnezeu este elementul central.”

Cu toate că Obama încă sprijinea parteneriatele civile la acea dată, declaraţiile sale au trasat o linie foarte clară între cuplurile alcătuite din parteneri de sex diferit şi cuplurile formate din parteneri de acelaşi sex.

2009 – SPRIJINĂ PARTENERIATELE CIVILE: În Luna de Proclamare a Mândriei Gay din anul 2009, preşedintele a reînnoit declaraţiile administraţiei prezidenţiale cu privire la sprijinul pe care aceasta îl acordă “parteneriatelor civile şi Drepturilor Federale pentru cuplurile LGBT”.

2010 (Mai) – ANULAREA DOCUMENTULUI DOMA (Defense of Marriage Act) / Legea pentru Apărarea Căsătoriei: În Luna de Proclamare aMândriei Gay din anul 2010, Obama a continuat să-şi ducă mesajul mai departe, reamintind de promisiunile pe care le-a făcut în a sa “Scrisoare Deschisă”, şi sugerând că “trebuie să oferim cuplurilor gay stabile aceleaşi drepturi şi obligatii pe care le are oricare alt cuplu căsătorit, şi să abrogăm Legea pentru Apărarea Căsătoriei”. Prin această afirmaţie este recunoscută existenţa căsătoriilor deja încheiate între parteneri de acelaşi sex. La data efectuării acestei declaraţii, căsătoria între persoanele de acelaşi sex deja era legalizată în state precum Iowa, Massachusetts, Connecticut, Vermont şi New Hampshire.

2010 (Octombrie) – RECONSIDERAREA TREPTATĂ A OPINIEI CU PRIVIRE LA NOŢIUNEA DE CĂSĂTORIE: În timpul unui interviu acordat jurnalistului Joe Sudbay pentru publicaţia electronică AMERICAblog, preşedintele a început să-şi reconsidere treptat opinia cu privire la subiectul căsătoriei dintre persoanele de acelaşi sex. După ce afirmă că, “până în acest moment, nu am fost dispus să îmi ofer acordul în vederea legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex”, ulterior adaugă faptul că “este un subiect faţă de care am destul de multe rezerve” şi că “nu este greşit să afirm că acest subiect îmi dă foarte mult de gândit.”

2011 (Februarie) – LUPTA DIN SUFLETUL PREŞEDINTELUI OBAMA CU PRIVIRE LA REDEFINIREA NOŢIUNII DE CĂSĂTORIE: În ciuda faptului că hotărârea de a nu mai susţine Legea pentru Apărarea Căsătoriei (DOMA) a constituit un mare pas spre obţinerea, de către cuplurile de homosexuali, a aceluiaşi drept de a se căsători, ca şi cuplurile de heterosexuali, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a afirmat că Obama încă se mai “luptă” cu propriile sale opinii pe marginea acestui subiect.


2011 (Mai) – NICI O REFERIRE LA CUPLURILE DE HOMOSEXUALI: Spre deosebire de ultimii doi ani, în Luna de Proclamare a Mândriei Gay din anul 2011 Casa Albă a evitat în mod deliberat efectuarea oricărei referiri la recunoaşterea oficială a relaţiilor dintre persoanele de acelaşi sex, fie prin intermediul parteneriatelor civile, sau sub orice altă formă.

2011 (17 iunie) – OBAMA A FOST, DE FAPT, ÎMPOTRIVA CĂSĂTORIILOR ÎNTRE PERSOANELE DE ACELAŞI SEX, ÎNCĂ DIN ANUL 1996?: Şeful Biroului de Relaţii cu Presa al Casei Albe, consilierul prezidenţial Dan Pfeiffer, a comunicat formaţiunii politice Netroots Nation faptul că nu preşedintele a fost cel care a răspuns întrebărilorchestionarului din anul 1996 referitor la egalitatea de drepturi în privinţa căsătoriei (adică a fost un fals, în ciuda faptului că purta semnătura lui Obama). Casa Albă a negat afirmaţiile lui Dan Pfeiffer, declarând pentru publicaţia Metro Weekly faptul că “Dan nu a avut la dispoziţie informaţiile referitoare la istoricul chestionarului despre care se vorbeşte astăzi”.


2011 (19 iunie) – BA CĂ A SEMNAT CHESTIONARUL, BA CĂ A FOST ÎMPOTRIVA CĂSĂTORIEI ÎNTRE PERSOANELE DE ACELAŞI SEX: Conform publicaţiei New York Times, Pfeiffer s-a “înşelat.” Obama a completat, într-adevăr, chestionarul din 1996, dar “s-a referit de fapt la parteneriatele civile.”

2011 (20 iunie) – OBAMA CONTINUĂ SĂ-ŞI RECONSIDERE OPINIILE CU PRIVIRE LA NOŢIUNEA DE CĂSĂTORIE: Carney declară publicaţiilor Metro Weekly şi Washington Blade* , faptul că Pfeiffer s-ar fi referit la “alt chestionar”; ulterior acestei declaraţii a refuzat să facă orice comentariu suplimentar cu privire la poziţia adoptată de preşedinte faţă de acest subiect.


Traducător: Diana Orzan

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

Preluat de pe Știri pentru Viață