Eleve din China plătite cu sume mari pe piaţa neagră pentru a dona ovule cuplurilor infertile

vineri, 31 iulie 2015

| | |
O potențială donatoare este măsurată de un agent

Sursă: scmp.com

Experţii în sănătate dim China au cerut reglementări guvernamentale care să oprească traficul de ovule pe piaţa neagră.

Cele care vând – unele chiar eleve de liceu – sunt plătite cu zeci de mii de yuan (moneda de stat în China, 1 yuan= 0.161081 dolari americani) pentru ovulele lor de către agenţii care acţionează în numele cuplurilor infertile, fără însă a fi atenţionate cu privire la riscurile induse de terapia medicamentoasă.

Fetele pe care le alegem sunt toate în jur de 20 de ani deoarece aceasta este vârsta când ovulele sunt cele mai bune”, a declarat un reprezentat al unei agenţii.

Pentru a recolta ovulele este nevoie de terapie hormonală şi de o chirurgie minim invazivă după aproximativ 20 de zile după administrarea medicamentelor, spun agenţiile acestor tinere. Ele pot câştiga între 30.000 şi 100.000 de yuan pentru o prelevare reuşită, dar aceasta depinde de aspectul fizic şi de nivelul de educaţie.

Fetelor li s-a zis: „Puteţi câştiga zeci de mii de yuan la fiecare prelevare de ovule, aşa că de ce nu?”

Legile locale interzic remunerarea femeilor pentru donarea de ovule chiar dacă ele pot dona ovule de maximum trei ori.

Medicii previn asupra riscurilor pe care această procedură le poate avea.

Prelevarea de ovule implică o anumită doză de hormoni injectată înainte de operaţie pentru a stimula ovarele, lucru care ar putea să producă degradarea acestor organe, a declarat un obstetrician din Hong Kong.

La o femeie tânără, o doză mare de hormoni administrată ar putea produce mai mult de 20 de ovule la fiecare prelevare, lucru ce ar putea duce la mărirea ovarelor şi în unele cazuri ar putea produce sângerări şi chiar necroză, deci infertilitate.

Rata de infertilitate printre locuitori a crescut de la 3% acum două decade la 12.5-15% în 2009, după cum relatează un articol din People’s Daily de anul trecut. Mai mult de 50 de milioane de oameni de pe continent au fost diagnosticaţi ca fiind infertili.

Unele agenţii din Guangzhou luau de la un cuplu infertil până la 1.2 milioane de yuan pentru un băiat. “Pachetul de servicii” conţinea ovule, servicii de surogat şi avortul dacă fetusul era fetiţă.

O agenţie din Guangzhou a precizat că sumă minimă cerută, dacă sexul copilului nu este cunoscut, este de 400.000 de yuan.

Ai Xiaoming, un profesor care a condus mai multe studii despre femeile din Guangzhou, a spus că lipsa educaţiei medicale ar putea determina tinerele să-şi vândă ovulele pentru bani. O femeie care a fost supusă unei astfel de intervenții a declarat că își plătea ratele la bancă cu banii primiți.

Nu este nimic nou că în China de azi, corpul uman a devenit o marfă. Este imposibil de blocat afacerile cu mame surogat de vreme ce tehnologia reproducerii asistate a devenit parte din viaţa noastră, a spus Ai Xiaoming

Dar creşterea pieţei arată că există o nevoie de a crea un sistem care să reglementeze aceste probleme, care ar trebui să fie bazat discuţii de specialitate între autorităţi medicale şi experţi din diferite sectoare.

Toate cazurile arată că dacă guvernul ezită în continuare de a pune aceste lucruri în ordine în cazul acestor operaţiuni ilegale, drepturile copilului şi ale femeii, la fel ca şi dezechilibrul dintre sexe din China, nu vor avea niciodată o direcţie corespunzătoare.

Traducere: Mihaela Bîrsan

Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.