Participare la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe din America (OCA) la Marşul pentru viaţă Washington 2015

marți, 3 februarie 2015

| | |



Orthodox Church in America, 23 ianuarie 2015

Mitropolitul Tihon, conducătorul Bisericii Ortodoxe din America (OCA) şi-a dat binecuvântarea la a 33-a ediţie anuală a Banchetului Trandafirilor, în cadrul Marelui Bal de la Hotelul Central Renaissance din Washington în seara de joi, 22 ianuarie 2015. Dineul marchează finalul Marşului pentru Viaţă ediţia 2015. Tema evenimentului a fost „Fiecare viaţă este un dar”, cu un accent special asupra copiilor nenăscuţi diagnosticaţi în stadiu intrauterin cu anomalii fetale.
Vorbitorul principal al serii a fost Carl A. Anderson, Cavaler suprem al Cavalerilor din Columbus. Încă de la primele ediţii, Marşul pentru Viaţă a beneficiat de un sprijin important din partea grupului Cavalerilor, ai cărui membri au sprijinit prin voluntariat fiecare Marş încă din 1973.

Printre membrii Bisericii Ortodoxe din America (OCA)care au participat la dineu s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Episcop Michael de New York şi New Jersey, Protopopul cancelar John Jillions, Protopopul secretar Eric G. Tosi, trezorierul Melanie Ringa, Protopopul Dr. Chad Hatfield, cancelar al seminarului Sf. Vladimir din Yonkers, New York, Protopopul Dr. Steven Voytovich, decan al Seminarului Sf. Tikhon din Canaanul de Sud, Pennsylvania, Protopopul John Kowalczyk, rector al Bisericii Arhanghelul Mihail din Jermyn, Pennsylvania, preotul Davd Cowan, rector al Bisericii Sf. Treime din Yonkers, New York, Protodiaconul Joseph Matusiak, precum numeroşi alţi invitaţi.

Redăm în continuare  discursul Mitropolitului Tihon:

Binecuvântarea dată de Mitropolitul Tihon celei de a 33-a ediţii a Dineului Trandafirilor din Washington, DC
Joi, 22 Ianuarie 2015

Fraţi şi surori,

Este obişnuit în tradiţia Bisericii Ortodoxe Orientale să ne începem eforturile, indiferent că este vorba de un eveniment major, precum prezenţa importantă de astăzi la cea de a 42-a ediţie a Marşului pentru Viaţă, sau numai de o mică adunare, cu următoarea rugăciune către Duhul Sfânt:

”Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindenea eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi ne mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Amin”

În această seară, în care ne-am reunit pentru a cina împreună, ne rugăm Sfântului Duh să ne lumineze în această viaţă plină de deznădejde şi suferinţe, de greutăţi şi conflicte, de mânie şi moarte, deoarece există încă speranţă, există încă bucurie şi există viaţă. Acestea nu pot fi regăsite în nimic din ceea ce este lumesc, ci doar în Mântuirea pe care Domnul nostru Iisus Hristos ne-a dat-o peste moarte şi înşelăciune. După cum spunea un sfânt contemporan, „Victoria lui Hristos este singura pe care omenirea o poate împărtăşi, de la primul-creat până la ultimul. Orice altă izbândă din această lume a despărţit şi încă mai dezbină oamenii unii de alţii. Când un împărat lumesc învinge un alt împărat din această lume, de fapt unul se bucură şi unul suferă. Când un om îl învinge pe vecinul său, apare bucuria într-una din case şi deznădejdea în cealaltă. Doar victoria lui Hristos este precum soarele care străluceşte şi luminează peste toţi cei aflaţi sub puterea lui. Doar victoria lui Hristos umple sufletele tuturor oamenilor de bucurie fără limite. Este singura care nu răneşte şi nu face rău.”

Ne-am adunat astăzi aici pentru a sărbători a 42-a ediţie a Marşului pentru Viaţă şi pentru a primi această speranţă, să luăm parte la această bucurie şi să sărbătorim totodată această victorie.

O victorie pe care o împărtăşim cu episcopi, preoţi şi păstori care au ales să desfăşoare o muncă utilă şi s-au oferit pe ei înşişi ca exemple de curăţie, cumpătare, seriozitate, ospitalitate şi învăţători pentru cei pe care îi îndrumă, îndemnându-i să reziste în faţa sfinţeniei vieţii şi să fie conştienţi că scopul acestei vieţi este împărtăşirea dragostei pure, din inimă, cu o conştiinţă curată şi din credinţă sinceră.

Victoria a fost împărtăşită şi cu cei care au susţinut-o şi proclamat-o cel mai puternic şi cel mai frumos astăzi: tineri bărbaţi şi femei care se află alături de noi în număr atât de mare şi care cred în Cuvânt, în îndrumări, în dragoste, în spirit, în credinţă şi în curăţie.

O victorie împărtăşită de sufletele a milioane de vieţi care au fost pierdute în tragedia avortului. Le păstrăm vie amintirea în sufletele şi în rugăciunile noastre şi nu ne lăsăm învinşi de această tragedie, dar suntem încurajaţi în schimb de promisiunea reînvierii şi a vieţii veşnice.

Sfântă Treime, Dumnezeul nostru, Tată, Fiule şi Duhule Sfinte, miluieşte-ne pe noi, binecuvântează masa noastră şi pe cei din jurul nostru şi ne mântuieşte, Bunule, sufletele noastre, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Traducere : Ecaterina E.