Constanţa, 6 decembrie: Spectacolul „La Naşterea Veşniciei” – Colinde, Obiceiuri şi Tradiţii din Bucovina

vineri, 5 decembrie 2014

| | |




Darul Mânăstirii Sfântul „Ioan Casian”, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru Dobrogeni,
6 decembrie, de Sfântul Nicolae, ora 18:00, la Casa de Cultură din Constanţa
Intrarea este liberă

Mânăstirea Sfântul „Ioan Casian” şi Institutul Ortodox de Ştiinţe „Învierea” aduc în dar, de sărbători, pentru toţi Dobrogenii iubitori de tradiţii şi susţinători ai Mânăstirii: Spectacolul „La Naşterea Veşniciei”  - colinde, obiceiuri şi tradiţii din Bucovina, susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei”.

Privind acest eveniment Părintele Iustin Petre, Stareţul Mânăstirii Sf. Ioan Casian ne aduce în atenţie câteva aspecte importante:  „Sărbătorile creștine ale Nașterii Domnului, anului nou și Bobotezei, au în viața credincioșilor o semnificație aparte. Tradiția veche și scumpă a colindelor, ne înfățișează evenimentul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu Întrupat. Colindele prezintă o valoare neprețuită prin originea și mai ales, prin vechimea lor, ele formându-se o dată cu poporul român si cu răspândirea creștinismului pe meleagurile noastre. În colinde simplitatea, ușurința și cursivitatea versului popular exprimă o mare bogăție de idei într-o formă plină de frumuseți artistice în care figurile de stil abundă, comparațiile se întrec una pe alta, iar epitetele și mai ales diminutivele nu lipsesc aproape din nici un vers. Este de altfel, tot ceea ce dă gingășie, frumusețe și farmec colindelor.”
 
În această zi binecuvântată de Dumnezeu, când îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, membrii grupului folcloric “Fiii Putnei” vor aduce înaintea dumneavoastră datina colindatului și a uratului din Bucovina. Acest grup folcloric a luat ființă ȋn anul 2012, la inițiativa Părintelui profesor Negrea Bogdan Vasile, cu binecuvântarea Părintelui Melchisedec, Starețul Mânăstirii Putnei, din dorința de a promova valorile culturale și tradiționale din zona Bucovinei. 

Astfel, după cum ne declară Pr. Negrea Bogdan: 

 „Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează în Bucovina, poate mai mult decât în alte părți, fără mari abateri față de trecut, cel mai frumos și mai așteptat moment din an. El este pregătit cu mult înainte, o dată cu începutul postului când se hotărăsc cetele de colindători și colindele ce urmează a fi învățate și repetate. În Bucovina, colindatul de Crăciun, a fost și încă este nu numai o datină, ci prin modul de organizare devine o adevărată instituție cu legi și reguli specifice și cu totul aparte. Grupului “Fiii Putnei” îi revine în această seară ,frumoasa, dar și greaua misiune  de a vă aduce înainte o fărâmă din tezaurul limbii și a tradițiilor noastre românești de iarnă din Bucovina.”  

În această ordine de idei şi de simţire românească d-ul Ivan Bogdan, preşedintele fondator al Institutului Ortodox de Ştiinţe „Învierea” ne invită să participăm la acest eveniment inedit pentru cetatea Tomisului: 

Vă aşteptăm cu drag, sâmbătă, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, la ora 18:00, la Casa de Cultură din Constanţa pentru a ne bucura împreună de frumuseţea tradiţiilor româneşti. Menţionăm că spectacolul de colinde este darul Mânăstirii Sf. Ioan Casian  cu aocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun pentru toţi cei care apreciează valorile româneşti autentice - intrarea este liberă - . La mulţi ani şi un an nou binecuvântat.”

Coordonator organizare eveniment d-ul Ivan Bogdan
Tel .0723.304.307