"Ministrul de Externe" al Patriarhiei Rusiei, Ilarion Alfeyev, susține o conferință la Iași, în 8 septembrie

sâmbătă, 6 septembrie 2014

| | |

Site-ul Editurii Doxologia relatează că, pe data de 8 septembrie 2014, va fi prezent la Iaşi Înaltpreasfinţitul Ilarion Alfeyev, Mitropolit de Volokolamsk, influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse şi responsabil cu relaţiile europene din partea Patriarhiei Moscovei.

Cu ocazia lansării a două volume de teologie ortodoxă scrise de înaltul ierarh şi publicate în traducere românească la Editura Doxologia (Taina credinţei. Introducere în teologia dogmatică ortodoxă şi, respectiv, Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul), luni, la ora 18.00, ierarhul va susţine o conferinţă în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza”. Titlul conferinţei este „Teologia vie a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii”. Intrarea este liberă, iar accesul în sală se va face între orele 17.15-17.50.


Ilarion Alfeyev (născut Grigori Valerievici Alfeyev, la 24 iulie 1966) este episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse. La ora actuală este Mitropolit de Volokolamsk, preşedintele Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe şi membru permanent al Sfântului Sinod al Patriarhatului de Moscova. Este şi un reputat teolog, istoric al bisericii şi compozitor şi a publicat cărţi de teologie dogmatică, patristică şi istorie a bisericii, precum şi numeroase compoziţii pentru cor şi orchestră.

Biografie

Grigori Valerievici Alfeyev s-a născut în 24 iulie 1966 la Moscova. Între 1972 şi 1982 a studiat vioara, pianul şi compoziţia la Şcoala Gnessins din Moscova, iar între 1983 şi 1986 la Conservatorul de Stat din Moscova. Între 1984 şi 1986 şi-a făcut stagiul militar în armata sovietică.

În ianuarie 1987, după armată, s-a călugărit. În 1989, a absolvit Seminarul Teologic din Moscova, iar în 1991 Academia de Teologie din Moscova, cu titlul de Master în Teologie.

Din 1991 şi până în 1993, a predat omiletică, teologie dogmatică, studii de Noul Testament şi greacă bizantină la Academia de Teologie din Moscova, Institutul de Teologie „Sf. Tihon” şi Universitatea Ortodoxă „Sf. Ioan Teologul”.

Între 1993 şi 1995, a studiat la Universitatea Oxford, în Marea Britanie, sub îndrumarea ştiinţifică a Episcopului Kallistos Ware. În 1995 şi-a definitivat teza de doctorat, cu tema „Sf. Simeon Noul Teolog şi tradiţia ortodoxă” şi a primit titlul de Doctor în Filozofie.

Activitatea bisericească

În ianuarie 1987, a intrat în Mănăstirea „Sfântul Duh” din Vilnius, Lituania, unde a fost tuns în monahism la data de 19 iunie, hirotonit diacon pe 21 iunie şi apoi preot la 19 august în acelaşi an.[1] Până în 1991 a fost preot paroh în Lituania, perioadă în care a fost, timp de doi ani, şi întâistător al Catedralei Bunavestire din Kaunas.

Din 1995 şi până în 2001, Alfeyev a fost Secretar pentru Relaţii Inter-Creştine la departamentul de Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei. A predat cu jumătate de normă la seminariile teologice din Smolensk şi Kaluga din Rusia, la seminariile teologice „Sf. Vladimir” şi „Sf. Herman” din SUA şi la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

La 27 decembrie 2001 a fost numit episcop. La 14 ianuarie 2002 a fost hirotonit de Alexei al II-lea, Patriarhul al Moscovei şi Întregii Rusii şi de alţi 10 ierarhi.

La 17 iulie 2003, a fost numit de Sfântul Sinod a şef al Reprezentaţei Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă instituţiile europene din Bruxelles.

În 7 Mai 2003 a fost uns Episcop de Viena şi Austria şi administrator al Eparhiei de Budapesta şi Ungaria, pe lângă funcţia de la Bruxelles, pe care şi-a păstrat-o.

La 31 martie 2009 a fost uns Episcop de Volokolamsk, Vicar al Patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii, preşedintele Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe (funcţie deţinută anterior de actualul patriarh, Kirill) şi membru permanent ex officio al Sfântului Sinod.

În a doua zi de Paşti din 2009 a fost înălţat la rangul de Arhiepiscop de către Patriarhul Kirill, în timpul Dumnezeieştii Liturghii de la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din cadrul Palatului Kremlin din Moscova. Pe 1 februarie 2010, la o liturghie care celebra prima aniversare a întronizării Patriarhului Kirill al Moscovei şi Întregii Rusii, a fost înălţat la rangul de Mitropolit.

Perspectiva cu privire la firea Bisericii Ortodoxe

La 19 iulie 2010, într-un interviu, mitropolitul spunea: „Biserica Ortodoxă per ansamblu nu are o formă adminstrativă sau o structură unitară. Din punct de vedere administrativ este, dacă se poate spune aşa, o confederaţie de Biserici Ortodoxe autocefale, adică total independente una de cealaltă. (…) Problemele care apar în relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe nu sunt de natură teologică sau dogmatică, ci mai degrabă ţin, de exemplu, de teritoriile care îi revin fiecăreia spre pastoraţie. De-a lungul istoriei, anumite regiuni au făcut parte din diverse biserici locale. Iar azi pot exista două biserici care revendică un anumit teritoriu. (…) În anii 1990, a existat o tensiune dificilă în relaţia cu Patriarhatul Constantinopolului, de exemplu, care şi-a creat în mod unilateral propria jurisdicţie în teritoriul nostru canonic, şi anume în Estonia. S-a întâmplat deoarece în anii 1920 şi 1930, Biserica Ortodoxă Estonă a făcut temporar parte din Patriarhatul de Constantinopol. Din această pricină, relaţiile noastre cu Constantinopolul au fost suspendate pentru câteva luni. Au fost ulterior reluate, dar au rămas tensionate. Problema estonă încă există, dar Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill a făcut câţiva paşi spre Patriarhatul Constantinopolului cu scopul expres de a relaxa relaţiile (…).”

Activitatea academică

Înaltpreasfinţitul Ilarion Alfeyev a semnat peste 600 de publicaţii, printre care patru monografii în limba engleză:

• St Symeon the New Theologian and Orthodox Tradition („Sf. Simeon Noul Teolog şi tradiţia ortodoxă”), Oxford University Press, 2000 (un volum întâmpinat cu recenzii bune în presa culturală)
Lumea duhovnicească a Sf. Isaac Sirul, Ed. Doxologia, Iaşi, 2014
• Orthodox Witness Today („Mărturie ortodoxă contemporană”), WCC Publications, 2006

În afară de doctoratul în filozofie obţinut la Oxford, înaltul ierarh mai deţine şi un doctorat în teologie de la Institutul Teologic „St. Serge” din Paris, pe care l-a obţinut în 1999. În februarie 2005, a primit titlul de privat-dozent de la Universitatea din Fribourg (Elveţia).

Activitatea muzicală

Înaltpreasfinţitul Ilarion Alfeyev este autorul a numeroase compoziţii muzicale. Patimile după Matei, oratoriu pentru solişti, cor şi orchestră, a fost ovaţionată la reprezentaţiile din Marele Auditoriu al Conservatorului din Moscova (27 martie 2007), la Auditoriul Conciliazione, din Roma (29 martie 2007), şi la Catedrala St Patrick din Melbourne (28 septembrie 2007). La fel de bine primit a fost şi Oratoriul de Crăciun, care a fost interpretat la Washington, Boston şi New York (18–20 decembrie 2007) şi ulterior la Moscova (7 şi 15 ianuarie 2008) sau Stabat Mater (cu premiera mondială în ianuarie 2012, sub bagheta lui Vladimir Spivakov). Adesea, lucrările sale muzicale conţin în mod explicit fragmente din compozitorii clasici (Bach, Handel, Saint-Saëns şi alţii).

Activitate ecumenică

Mitropolitul de Volokolamsk este membru al Comitetului Executive şi al Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor, al prezidiului Comisiei „Faith and Order” şi al unor numeroase grupuri de dialog teologic bilateral . În 1998 a fost în fruntea delegaţiei de cinci membri a Patriarhiei Moscovei de la a opta Adunare a Consiliului Mondial al Bisericilor, organizată la Harare, iar în februarie 2006 a fost şeful delegaţiei de 21 de membri a Patriarhiei Moscovei la cea de a noua adunare, de la Porto Alegre.

Înaltpreasfinţitul Ilarion este membru permanent al Comisiilor Internaţionale Reunite de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, între Biserica Ortodoxă şi Biserica Anglicană, între Biserica Ortodoxă şi Alianţa Mondială a Bisericilor Reformate. Este interesat şi de dialogul interconfesional dintre marile religii ale lumii, iar în prezent face parte din Consiliul Liderilor Religioşi Mondiali din partea Institutului Interconfesional Elijah.

la 10 octombrie 2007, acesta a părăsit o importantă întrunire a Comisiei Teologice Internaţionale pentru Relaţiile dintre Ortodocşi şi Catolici de la Ravenna, în semn de protest faţă de componenţa delegaţiei Patriarhiei Ecumenice. Acţiunea sa a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

La 5 octombrie 2008, Mitropolitul Alfeyev a luat parte la „Maratonul Bibliei”, organizat de canalul de televiziune de stat din Italia RAI-Uno. A citit Capitolul Doi din Cartea Facerii imediat după Papa Benedict al XVI-lea, care a citit primul capitol al aceleiaşi cărţi. Alfeyev a fost urmărit de 1.246 de citiitori din diverse ţări.

În septembrie 2009, la invitaţia Cardinalului Walter Kasper, i-a vizitat pe Papa Benedict al XVI-lea şi pe câţiva oficiali din Curia Romană care jucau roluri-cheie în dialogul ecumenic.


În ultima parte a anului 2010, prelatul rus le-a vorbit episcopilor şi profesorilor anglicani seniori la un dineu oferit de Nikean Club şi Palatul Lambeth, criticând propunerea pentru hirotonire a unor episcopi femei şi presupusa toleranţă arătată faţă de activitatea homosexuală de către unii anglicani.
Preluare de pe Drum european