Un weekend la mama, unul la tata: un aranjament al cuplurilor divorţate ce afectează copiii, spune un expert

luni, 14 iulie 2014

| | |




Conform expertei britanice în îngrijirea copiilor, autoarea cărții „Family Breakdown” („Destrămarea familiei”) – Penelope Leach, aranjamentul atât de popular în rândul cuplurilor divorțate de a lua fiecare copiii, unul într-un weekend iar celălalt în alt weekend, se dovedește a fi mai dăunător copiilor decât actul divorțului în sine.

Leach a argumentat că mutarea copiilor de la un părinte la altul sau simplul fapt că trebuie să doarmă peste noapte la părintele cu care nu locuiesc de obicei, dăunează dezvoltării creierului copiilor.

Ea a spus că aceştia, în special copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, care au trebuit să petreacă noaptea cu unul dintre părinții cu care nu locuiesc de obicei, dezvoltă „probleme de atașament”.

„Când oamenii spun că este drept ca un tată și o mamă să își împartă fiica de cinci ani, luând-o fiecare în câte un weekend, ei se referă la faptul că este drept pentru adulți – care o privesc ca pe o posesie, și care văd prezența ei ca pe un drept al lor – și nu că este drept pentru copil,” a scris Leach în cartea sa.

„Împărţirea aceasta a timpului între cei doi părinți poate fi dăunătoare pentru copil”, a observat aceasta.

„Când eram la el acasă, tata vorbea despre el și mama și despre cât de mult îi duce dorul dar și despre cum ea l-a trădat. Asta nu mi-a trezit sentimente de compasiune ci m-a pus într-o situație ciudată, stânjenitoare, mai ales când mai avea puțin și părea că vrea să înceapă să plângă. Odată, băuse whisky și a început să vorbească despre cum se simte singur fără ea în pat. Mi s-a părut scârbos. Asta m-a îndepărtat de amândoi”, a povestit fata.

Conform scriitoarei, creșterea copiilor împreună chiar și după divorț este cel mai bun cadou pe care părinții îl pot face copiilor lor.

Un tată al unei fetițe de 2 ani i-a împărtășit lui Leach aranjamentul de a crește copilul împreună pe care l-au stabilit el și fosta lui soție după ce au divorțat.

„Dacă Diane ar fi fost mai mare, poate am fi încercat să locuim în apartamente separate, aproape unul de altul ca să poate merge la amândoi. Dar fiind atât de mică, nu am vrut să o rupem în două, astfel că am împărțit casa. Fiecare avem câte jumătate iar fetița, pe toată. Mulți oameni, cum ar fi vecini de-ai noștri cu care nu suntem apropiați, nici măcar nu știu că suntem divorțați. Diane știe, desigur, însă nu o deranjează prea tare. De ce ar deranja-o? Mereu unul dintre părinți este acasă, cina o așteaptă întotdeauna într-una din cele două bucătării iar patul ei prețios o așteaptă în camera ei”, a spus tatăl.

În Australia, un număr din ce în ce mai mare de cupluri amână divorțul până când copiii lor ajung la vârsta de 18 ani, arată o statistică a Institutului Australian al Studiului Familiei (IASF).

Directorul IASF, profesorul Alan Hayes a spus că proporția divorțurilor care se întâmplă după 20 de ani a crescut de la 13% în 1990, la 28% în 2011.

„Proporția crescută a divorțurilor care implică căsătorii pe termen mai lung sugerează, de asemenea, că un număr tot mai mare de părinți își amână divorțul până când toți copiii împlinesc cel puțin 18 ani. Nu este surprinzător faptul că proporția divorțurilor în care sunt implicați copii sub 18 ani a scăzut în ultimele decenii,” a spus Lixia Qu, Senior Research Fellow al IASF.

Traducere: Claudia Pantazi
foto: www.freedigitalphotos.net

********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com.

1 comments:

o femeie spunea...

probleme de atasament, de relationare apar la copii de la primul conflict cu parintii. Parintii care se ameninta, care isi arunca vorbe grele vor deveni un exemplu de normalitate. Un copil ce vede bataia acasa va ajunge sa se bata cu alti copii, sau mai rau, sa isi bata viitoarea nevasta. Pt ca asa e normal.

Dintre cele 2 rele, cred ca separarea in bune relatii inainte de a ajunge la tensiuni si certuri este cea mai buna solutie: un parinte fericit face mai mult decat 2 parinti nefericiti.