Sinead O’Connor către Miley Cyrus: „Ai destul talent ca să nu fie nevoie să te prostituezi pentru industria muzicală”

miercuri, 16 iulie 2014

| | |



4 decembrie 2013, WorldObserverOnline

După ce cântăreaţa Miley Cyrus a declarat despre controversatul videoclip „Wrecking Ball” că a fost inspirat de clipul „Nothing Compares 2 U”, cântăreața irlandeză Sinead O’Connor s-a simţit nevoită să o avertizeze pe Miley că se prostituează în beneficiul industriei pop. Vă prezentăm textul integral al postării făcute pe blogul propriu de către artista irlandeză.

Dragă Miley,

Nu aveam de gând să-ţi scriu, dar azi am tot respins apeluri telefonice de la diferite ziare care îmi cereau să comentez declarația ta din revista Rolling Stone, în care spuneai că videoclipul tău, „Wrecking Ball”, a fost gândit să semene cu „Nothing Compares 2 U”… Aşa că iată ce aş vrea să-ţi spun… Și ţi-o spun cu dragoste de mamă.

Îmi fac griji mari pentru tine, fiindcă cei din jur te-au făcut (sau te-au încurajat) să crezi că este cool să te dezbraci și să ai un comportament indecent. De fapt, îți vei trăda talentul, prostituându-te fie în beneficiul industriei muzicale, fie pe cont propriu.

Dacă te laşi exploatată, nu va ieşi nimic bun pe termen lung. Dacă transmiţi mesajul că trebuie să fii preţuită pentru că eşti atrăgătoare din punct de vedere sexual mai degrabă decât pentru că ai talent, aceasta nu va contribui la emanciparea niciunei tinere, nici măcar a ta. Sunt bucuroasă să aflu că sunt întrucâtva un model pentru tine și sper că asta te va face să acorzi atenţie celor pe care ţi le spun.

Industria muzicii nu dă doi bani pe tine și pe niciuna dintre noi. O să te prostitueze la sânge și o să te facă să crezi că este ceea ce TU ți-ai dorit… Şi, când o să ajungi la dezintoxicare, ei o să stea la plajă pe yachturile lor din Antigua, pe care le-au cumpărat vânzându-ți corpul, iar tu te vei simți foarte singură.

Niciunul dintre bărbații cărora li se scurg ochii după tine nu dă doi bani pe tine. Nu te lăsa prostită. Multe femei au confundat dorința sexuală cu dragostea. Dacă vor să te aibă, asta nu înseamnă că le pasă de tine. Cu atât mai mult că, fără să vrei, laşi impresia că nici ție nu prea îți pasă de tine însăţi. Și cu atât mai mult cu cât ai în slujba ta persoane care dau impresia că nici lor nu le pasă de tine. Dacă le-ar păsa de tine, nu te-ar putea încuraja să te vinzi… Şi nici tu nu ai face asta dacă ţi-ar păsa de tine însăţi.

Da, asta vreau să spun, că nu ţii la tine. Asta trebuie să se schimbe. Toţi angajaţii tăi, cei din anturajul tău şi tu însăţi trebuie să contribuiţi la protejarea ta, fiindcă eşti o comoară de fată. Trăim într-o lume periculoasă. Nu le încurajăm pe fiicele noastre să umble dezbrăcate, pentru că asta le transformă într-o pradă sigură pentru „animale” și pentru cei care sunt sub nivelul de animal, a căror majoritate, în mod tulburător, lucrează chiar în industria muzicii și în presa mondenă.

Tu valorezi mai mult decât corpul tău sau decât gradul tău de atractivitate sexuală. Dar lumea show-biz-ului nu vede lucrurile aşa. Ei preferă o perspectivă diferită – fie că lucrează pentru reviste care te vor pe copertă, fie că se ocupă cu altceva… Nu îți face iluzii… TOȚI te vor pentru că fac bani de pe urma tinereții și frumuseții tale… Şi nu ar putea face asta dacă tinerețea ta nu te-ar facă să ignori pericolele care se ascund în industria aceasta. Dacă ai o inimă nevinovată, inocentă nu-i poți recunoaște pe cei care nu au o astfel de inimă.

Repet, ai destul talent ca să nu fie nevoie să te prostituezi pentru industria muzicală. Şi nici nu ar trebui să îi lași să-şi bată joc de tine. Să nu crezi nicio clipă că pe vreunul îl doare undeva de tine. Ei sunt acolo pentru bani… Noi pentru muzică. Așa a fost mereu. Cu cât o tânără îşi dă seama de asta mai devreme, cu atât mai repede poate recăpăta  controlul.

Ai spus în interviul pentru Rolling Stone că lookul tău se inspiră din al meu. Am ales acel look dinadins într-o perioadă în care casa mea de discuri mă încuraja să fac exact ceea ce faci tu acum. Atunci am simțit că aș prefera să fiu judecată pe baza talentului și nu pe baza aspectului exterior. Acum sunt fericită pentru alegerea pe care am făcut-o. Datorită ei, nici acum, la aproape 47 de ani, nu am fost dată deoparte – lucru care, din nefericire li se întâmplă multor artiste în vârstă care și-au croit cândva imaginea în jurul propriei sexualități.

O adevărată emancipare a ta ca femeie ar fi ca pe viitor să refuzi să-ți exploatezi corpul sau sexualitatea pentru ca nişte bărbați să facă bani pe seama ta. Nici nu e nevoie să întreb… Sunt în domeniu de prea mult timp ca să nu știu că bărbații fac mai mulți bani decât tine când tu te dezbraci. Nu e deloc cool. Și le trimiţi semnale periculoase şi altor tinere. Te rog ca pe viitor să spui „Nu” atunci când ți se va cere să te prostituezi. Corpul tău este pentru tine și pentru prietenul tău. Nu e pentru fiecare nemernic de pe Internet sau pentru orice director de casă de discuri lacom care vrea să le cumpere diamante amantelor cu banii făcuți pe spinarea ta.

Cât despre nevoia de a scăpa de imaginea de Hannah Montana… Cine îți spune că poţi face asta dezbrăcându-te nu-ţi respectă deloc talentul și nu te respectă nici pe tine. Albumele tale sunt destul de bune ca să nu te mai îngrijorezi că poţi fi asociată cu imaginea personajului Hannah Montana. Ea a dispărut demult… Nu pentru că te-ai dezbrăcat, ci pentru că faci muzică foarte bună.

Fie că îți convine sau nu, noi, femeile din industria muzicală, suntem modele de comportament și, ca atare, trebuie să fim extrem de atente la ce mesaje le transmitem altor femei. Mesajul pe care tu continui să îl trimiți este că e destul de cool să fii prostituată… Nu este deloc așa, Miley… E periculos. Femeile trebuie să fie prețuite pentru mult mai mult decât sexualitatea lor. Noi nu suntem doar niște obiecte ale dorinței. Aș vrea să te încurajez să le trimiți mesaje mai sănătoase persoanelor de aceeași vârstă cu tine… Mesaje care să sugereze că voi valorați mai mult decât ceea ce se petrece în prezent în cariera ta. Concediază-l cu amabilitate pe orice ticălos care nu ți-a atras atenția asupra  a ceea ce se ţi întâmplă de fapt, pentru că înseamnă că nu îi pasă de tine.

Traducere: Eugenia Holhos
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com