Povestea lui Inocens, primul cavaler daco-roman încreştinat

vineri, 27 iunie 2014

| | |



Mormântul lui Inocens, un tânăr de aproximativ 30 ani, a fost descoperit, în 1976, în timpul săpăturilor arheologice din necropola romană de lângă Castrul Roman de la Bărboşi situat pe un promontoriu la marginea Galaţiului.

În mormânt au fost descoperite trei monede romane de bronz, de pe vremea împăratului Claudius al II-lea Goticul, care a domnit între anii 268 şi 270, după Hristos, o fibulă romană, obiect ornamental folosit la prinderea tocii, pe care este inscripţionat cuvântul 'Inocens', dar şi un căţui, obiect din inventarul dacilor, care nu era folosit în ritualurile romanilor. Mormântul era orientat est-vest, iar mâinile erau aşezate pe piept, aşa cum este practica creştină.

'De fapt, este un act de naştere al poporului român pentru că are toate elementele de identificare care îl legitimează ca dac, roman şi creştin', a declarat prof. univ. dr. Mihalache Brudiu, citat de Agerpres.

În aceeaşi zonă, au mai fost descoperite însă şi alte dovezi ale încreştinării populaţiei daco-romane.

Astfel, în cursul unor săpături efectuate în 1979-1980, Mihalache Brudiu a descoperit, pe un promontoriu aflat la marginea Galaţiului, două ansambluri de fortificaţii şi un Castellum. Pe pantă lină care duce spre promontoriu a fost descoperită o necropolă romană şi identificate 93 de morminte de incineraţie şi inhumaţie, scrie jurnalul.ro.

Profesorul Brudiu spune că în mormântul unui roman găseşti o zi întreagă din viaţa lui, după obiceiul romanilor de a pune în sicriele celor duşi de pe această lume tot felul de obiecte care le-ar putea fi utile pe lumea cealaltă: de la truse de obiecte pentru baie la monede, podoabe, unelte, arme sau instrumente de scris.

'Într-unul dintre morminte, care aparţinea probabil unui roman instruit, am descoperit instrumentele pentru scris: un stilus, un tub subţire, ascuţit la un capăt, cu care se scria pe plăcuţele acoperite cu ceară. La celălalt capăt se afla radiera, adică o lopăţică folosită la nivelarea stratului de ceară de pe plăcută dacă se greşea ceva la scris. În ornamentaţia acelui stilus apar doi peşti, simboluri creştine, a declarat Brudiu.

Osemintele lui Inocens şi celelalte obiecte creştine descoperite în Castrul Roman de la Bărboşi vor fi expuse în viitorul Muzeu al Dunării de Jos, care va fiinţă în locul Muzeului de Arte Vizuale, clădirea şi parcul acestuia fiind retrocedate arhiepiscopiei Dunării de Jos. 

Sursă: Cultural.bzi