Audiobook cu viaţa Sfintei Maria Egipteanca

marți, 8 aprilie 2014

| | |






În Duminica a V-a a Postului Mare, la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti a avut loc lansarea audiobookului "Viaţa Sfintei Maria Egipteanca". Viaţa sfintei, cu drumul ei de la păcat la Dumnezeu, este accesibilă de acum credincioşilor, imprimată pe un CD, în interpretarea unui grup impresionant de actori ai teatrului şi filmului românesc.

Patriarhul Sofronie al Ierusalimului începe Viaţa Sfintei Maria Egipteanca cu aceste cuvinte: "Bun lucru este de a ascunde taina împăratului, dar slăvit lucru este a propovădui faptele lui Dumnezeu", cuvinte care parcă au definit lansarea audiobookului cu viaţa acestei sfinte cuvioase, la Mănăstirea Radu Vodă.

Viaţa Mariei Egipteanca a fost citită de actori care au interpretat personajele prezente în această povestire. Astfel, maestrul Radu Beligan l-a interpretat pe patriarhul Sofronie, actorul Victor Rebengiuc pe Cuviosul Zosima, actriţa Maria Ploae pe Cuvioasa Maria Egipteanca, actriţa Daniela Nane pe Îngerul Domnului şi actorul Ionuţ Alin Ionescu pe stareţul Cuviosului Zosima. Regia a fost realizată de actriţa Daniela Nane. Păstrată ca o comoară preţioasă în Biserică, aşa cum a spus Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, viaţa Mariei Egipteanca era citită la început de monahii care doreau să aibă o viaţă îmbunătăţită şi care au văzut în nevoinţele acesteia şi în harul pe care l-a primit un model de urmat. "Povestirea vieţii Sfintei Maria Egipteanca s-a păstrat ca un odor de mare preţ în Biserică, şi era povestită tuturor celor care doreau să aibă o viaţă îmbunătăţită şi care căutau cuvânt de folos în căutările şi luptele lor, fie în mănăstire, fie în pustiu, asemenea sfintei. Patriarhul Sofronie al Ierusalimului a aflat şi el povestea vieţii Mariei Egipteanca şi a aşezat-o în scris pentru luminarea credincioşilor, pentru îmbărbătarea lor pe calea pocăinţei", a explicat Preasfinţia Sa.


"E momentul ca Dumnezeu să intre în casele noastre"

Audiobookul a fost lansat duminică, în biserica Mănăstirii Radu-Vodă, după Sfânta Liturghie, care a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori. La eveniment au participat actorii care au citit viaţa Mariei Egipteanca. "Am participat la această imprimare cu o mare bucurie şi cu credinţa profundă că trebuie ascultat cuvântul Domnului. Am mai făcut şi alte audiobookuri şi sunt convins că voi mai face şi altele, şi în felul acesta dumneavoastră veţi putea avea ocazia să ascultaţi acasă ce ne spune Dumnezeu. După atâţia ani de prigoană a credinţei, cred că e momentul ca Dumnezeu să intre în casele noastre prin acest audiobook pe care noi ne-am străduit să-l imprimăm, iar voi să faceţi efortul minim de a-l asculta", a spus actorul Victor Rebengiuc.

"Eu nu cunosc un om mai decăzut, care apoi să ajungă atât de sus"

"M-au impresionat din acest text două lucruri la care nu mă mai gândisem până să mă întâlnesc cu viaţa Mariei Egipteanca. Eu nu cunosc un om mai decăzut decât a fost această femeie, şi care apoi să ajungă atât de sus datorită dragostei pa care i-a purtat-o Maicii Domnului şi lui Dumnezeu. În text se spune că de multe ori când o munceau gândurile după ce a lăsat păcatul se arunca la pământ şi stătea zile întregi la pământ până când o cuprindea acea lumină a iubirii lui Dumnezeu şi putea să meargă mai departe.

Aşa cum sfânta a fost ajutată când a vrut să pună început bun şi a lepădat tot răul şi s-a dăruit cu toată fiinţa lui Dumnezeu şi a primit prima Împărtăşanie, putem şi noi să sperăm ca această bucurie pe care o primim să ne facă din ce în ce mai buni", a spus actriţa Daniela Nane.

"Cred că ar fi minunat să se continue acest gând"

"Ştiu cât de bucuros a fost părintele meu să facă această înregistrare şi era pentru prima dată când o citea şi a fost cucerit de poezia vieţii Mariei Egipteanca. Cred că este un lucru extraordinar că actori de o asemenea anvergură dau mărturie despre vieţile sfinţilor, povestesc lumii despre sfinţii lui Dumnezeu. Cred că ar fi minunat să se continue acest gând", a spus Lamia Beligan, fiica maestrului Radu Beligan.

Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, realizatorilor audiobookului diplome de onoare, în semn de recunoştinţă şi preţuire. Actorii Radu Beligan şi Victor Rebengiuc au primit Diploma de onoare "Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României", iar actorii Maria Ploae, Daniela Nane şi Ionuţ Alin Ionescu, Diploma de onoare "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". La finalul momentului festiv de la Mănăstirea Radu Vodă, actorii au fost primiţi de Preafericitul Părinte Daniel în Reşedinţa patriarhală, participând şi la agapa frăţească.

Sursă: Ziarul Lumina