În Norvegia, nouă din zece mame fac avort în cazul diagnosticului de sindrom Down

luni, 10 martie 2014

| | |

de Peter Baklinski

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, de când se ţin astfel de statistici, în Norvegia s-au avortat mai mulţi copii cu sindrom Down decât s-au născut.

Noile cifre de la Registrul Medical al Naşterilor din Norvegia arată că doar 49 de copii cu sindrom Down s-au născut în 2012. Este cea mai mică cifră anuală din 1999 încoace, conform ziarului online Dagsavisen.

Ziarul mai relatează că aproape nouă din zece femei (87%) care ştiu că fetusul are Down aleg să facă avort. Procentul respectiv se menţine între 80 şi 90% de câţiva ani, situându-se în tendinţele mondiale la acest trist capitol. În 2012 au fost avortaţi 69 de astfel de copii.

Deputata creştin democrată Dagrun Eriksen consideră tendinţa ca pe un semnal că societatea îşi abandonează membrii, deşi a subliniat că nu critică persoanele care aleg să facă avort.

„În primul rând, noi, ca politicieni, ar trebui să ne criticăm pe noi înşine. Cel mai important lucru este ca părinţii care nasc copii cu dizabilităţi să beneficieze de tot ajutorul de care au nevoie”, a spus ea.

Sindromul Down este o anomalie genetică produsă de prezenţa totală sau parţială a unei copii suplimentare (a treia) a cromozomului 21. Este în mod obişnuit asociat cu întârzierea dezvoltării fizice, trăsături faciale caracteristice şi dizabilităţi intelectuale uşoare până la moderate. Coeficientul de inteligenţă al unui adult cu sindrom Down este de 50, corespunzător vârstei de 8-9 ani, dar diferă de la caz la caz.

Studiile arată că multe femei nu sunt bine informate atunci când testele prenatale indică posibilitatea de sindrom Down. Multe cred că nu au altă opţiune decât să avorteze, deoarece aceasta recomandă în mod covârşitor medicii.

Dar o cercetare din 2011 a arătat că 99% din persoanele cu sindrom Down sunt fericite cu viaţa lor şi cu felul în care arată. Şi un uimitor procent de 97% din familiile care au copii cu anormalităţi cromozomiale declară că aceştia „le-au înfrumuseţat viaţa”, chiar dacă nu au trăit foarte mult. La fel, 94% dintre fraţii mai mari se mândresc cu fraţii lor care au sindrom Down.

Andrew Jernigan, un american din Michigan, a declarat pentru Life Site News că fratele lui, Robbie, care are sindrom Down, e „de departe cea mai incredibilă persoană de pe Pământ”, căci are puterea de a trece peste orice obstacol. „Nu l-aş schimba pe Robbie cu nimeni de pe lumea asta. E puternic, deşi fragil. E tot ce aş vrea să fiu şi eu cândva. E Superman-ul meu”, a spus Andrew.

Şi scriitoarea Sherry Boas a scris câteva cărţi pornind de la experienţa ei cu fiica sa adoptivă, Teresa, care fusese concepută în urma unui viol. Trilogia Lily prezintă povestea unei familii cam dezbinate care ajunge să fie schimbată de dulcea şi gingaşa inocenţă a unui copil care suferă de sindrom Down. Prezenţa personajului Lily îi transformă în mod nebănuit pe cei din jur, care are fiecare propriile probleme. Aceasta aminteşte de o zicală a Maicii Tereza, care numea astfel de suflete „profesori de iubire”.

Şi lumea modei începe să-şi dea seama că persoanele cu Down sunt unice. În SUA, marile firme de pret-a-porter Target şi Nordstrom au folosit un copil cu sindrom Down la defilările de modă.



În 2011, o fetiţă pe nume Taya a devenit adorata lumei modei. Proprietara unei companii de manechine de modă a declarat: „Taya este incredibil de fotogenică, de caldă şi zâmbitoare şi radiază în toate fotografiile”.



Iar anul trecut, peste o mie de americani s-au oferit să adopte un copil cu sindrom Down după ce mama acestuia îi spusese unui preot că voia să avorteze copilul. Preotul s-a angajat să îi găsească o familie adoptivă dacă va naşte copilul, iar apelul acestuia a făcut valuri pe reţelele de socializare online, producând un val de simpatie şi iubire.

Aceasta dovedeşte că toţi copiii care suferă de sindrom Down sunt de fapt o forţă a binelui în lume, cu toate că adepţii eugeniei se grăbesc să îmbunătăţească metodele de depistare a acestei condiţii la copiii nenăscuţi.

Pe 21 martie va fi Ziua Internaţională a Sindromului Down.
  
Preluat de pe Ştiri pentru Viaţă
Traducere: Ştefana Totorcea


Te-ar mai putea interesa şi:


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com