Harry Potter şi Superman, mai celebri decât Adam şi Eva

duminică, 9 martie 2014

| | |

de Celeste McGovern, The Christians, 13 februarie 2014

Odată cu scăderea credinţei, britanicii confundă Biblia cu aventurile de la Hollywood

Dintr-un recent sondaj de opinie făcut în rândul britanicilor, reiese că peste o treime din adulţi cred că povestea vrăjitorului adolescent Harry Potter este inspirată din Biblie. Peste un sfert au identificat şi povestea lui Superman ca având origini biblice. Iar peste jumătate au spus acelaşi lucru despre seria „Jocurile foamei”.

În schimb, dintre copiii, o treime nu au ştiut că povestea naşterii lui Iisus face parte din Biblie.

Ignoranţă larg răspândită

La sondajul de opinie comandat de Societatea Biblică, au participat peste 5.700 de adulţi şi 804 copii. Studiul a fost făcut pentru a pregăti campania „Pass It On” („Dă mai departe”), care îi încurajează pe părinţii britanici să le citească Scriptura copiilor.

Rezultatele reflectă practica religioasă în scădere din ţară. În ultimul deceniu, numărul de creştini auto-declaraţi din Anglia şi din Ţara Galilor a scăzut cu 4 milioane, deşi ei încă sunt majoritari (60%). Dar numărul celor care se declară „fără religie” aproape s-a dublat în acelaşi timp, de la 7,7 milioane la 14,1 milioane şi reprezintă un sfert din populaţie. Cum oamenii dispar din biserică, la fel dispare şi minima cultură religioasă.

Deşi sondajul a descoperit că 43% dintre părinţi consideră important pentru copii să cunoască istorisirile din Biblie, datele au mai arătat şi că un sfert dintre copii nu au auzit niciodată despre Naşterea Domnului sau despre Arca lui Noe, iar 40% nu ştiau nimic despre Adam şi Eva sau Răstignirea lui Iisus.

Două treimi nu ştiau istoria biblică a Creaţiei, trei sferturi nu au auzit niciodată despre Daniel în groapa cu lei şi peste 90% nu auziseră de Regele Solomon.

„Prea puţini copii au ocazia să afle despre această carte care-ţi schimbă viaţa şi să reflecteze la ea. Chiar şi cei care aud de ea în copilărie, ajung la maturitate să creadă că e vorba doar de nişte povestiri interesante”, a spus Episcopul Anglican al Londrei, Richard Chartres.

Cărţile care nu se văd se uită

Rezultatele arată că ignoranţa devine galopantă. De exemplu, numai jumătate (50%) dintre părinţii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani au identificat corect faptul că Arca lui Noe este din Biblie, în comparaţie cu două treimi (66%) dintre cei cu vârste peste 55 de ani.

„Deşi milioane de oameni din Marea Britanie şi din lume cred în influenţa Bibliei asupra societăţii, facem prea puţin acasă şi la şcoală pentru a menţine cartea vie în conştiinţa urmaşilor noştri”, e concluzia sondajului.

„Este momentul să ne amintim că nu există decât o metodă prin care putem păstra vie această carte clasică în memoria generaţiilor viitoare: cărţile care nu se citesc se uită”.

Raportul nu a speculat şi despre cum va arăta peisajul social şi moral al Marii Britanii în contextul dispariţiei acestor cunoştinţe, iar multor comentatori online pare să nu le pese. După cum a spus un cititor al ziarului online Daily Mail:

„De ce trebuie să le bagăm pe gât biblia copiilor noştri? Dacă vor să o citească după ce cresc, e treaba lor, nu a părinţilor, care oricum merg la biserică. Daţi-le copiilor posibilitatea de a alege…”

Preluare de pe Ştiri pentru viaţă
Traducere: Alexandra Maria Vieru

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com