Castitate pentru caritate

vineri, 7 martie 2014

| | |

de Tamara Rajakariar, Mercator Net

Aţi auzit de Pete Lynagh? În 2013, de Anul Nou, acest băiat petrecăreţ a renunţat la sex pentru un an, după ce colegul lui de apartament a pariat că nu va reuși să facă asta. S-a folosit de această schimbare de viaţă şi ca să câștige bani în scop caritabil, pentru o fundaţie care combate sclavia sexuală cu minori în Cambodgia.

Acum, la începutul lui 2014, tânărul de 33 de ani simţea că a devenit mult mai bun – în ciuda aparenţelor.

Pentru mulţi ar putea părea ca o frumoasă poveste despre cum te mai poţi simţi bine, sau puţină inspiraţie pentru a începe altfel noul an. Dar poate că această poveste rezumă una din marile probleme cu care se confruntă societatea noastră: răspândirea sexului ocazional.

Iată o poveste despre cum sexul făcut în afara unei relaţii de iubire, văzut ca o distracţie, poate pune stăpânire peste viaţa noastră şi ne împiedică să ne realizăm adevăratul potenţial.

În primul rând, Pete folosea sexul pentru a compensa alte probleme emoţionale. O declara chiar el într-un interviu pentru ziarul Sydney Morning Herald: “Mă simţeam gol pe dinăuntru. Nu-mi plăcea de mine însumi. Mă simţeam bine numai când mă simţeam dorit… Nu este o atitudine bună. Este patetic, chiar trist, acum, când mă uit înapoi. Mă lăsam condus de ego. Câţi nu joacă acest joc pentru că se simt goi pe dinăuntru?”

Promiţându-şi să nu facă sex timp de un an, s-a putut confrunta cu această problemă.

În al doilea rând, opţiunea sa l-a făcut să se concentreze mai puţin asupra lui însuşi şi să fie mai atent la nevoile celorlalţi. În locul unei vieţi egoiste și singuratice, concentrată pe satisfacerea propriilor nevoi, a început să privească în jur și să realizeze că erau mulţi oameni nevoiași. E admirabil că a reuşit asta şi a câştigat mulţi bani  în scop caritabil cu micul lui pariu.

Şi-a schimbat şi perspectiva asupra relaţiilor – în bine:

“Acum văd o relaţie ca împărţirea vieţii cu cineva, pe când înainte o vedeam ca pe împărţirea patului cu cineva”. Dacă ne gândim că multă lume vede aşa lucrurile, e drăguţ să constatăm că a reuşit să treacă dincolo de legătura fizică dintr-o relaţie.

Şi când te gândeşti că 2013 ar fi putut fi pentru el încă un an de petreceri şi aventuri amoroase! Dar iată că a reuşit în schimb să salveze nişte copii din Cambodgia – şi să-şi schimbe viaţa pe deasupra! Cine ştie câţi ca Peter Lynagh cel vechi îşi irosesc în continuare viaţa în petreceri şi distracţii în loc să se caute pe ei înşişi şi să facă ceva bun pentru ceilalţi!



Preluat de pe Ştiri pentru viaţă
Traducere: Alexandra Pitirici


Te-ar mai putea interesa şi: