Reflecţii despre mama care luna aceasta îşi va naşte propria nepoată

joi, 6 februarie 2014

| | |



 29 ianuarie 2014

de Lauren Enriquez, Salt Lake City, Utah

Zilele acestea stă să nască o femeie de 58 de ani. Dar vârsta nu e singurul motiv pentru care naşterea va fi cel puţin una neobişnuită. Bebeluşul pe care îl poartă este propriul nepot.

De trei ani de zile, de când încearcă să rămână însărcinată, Lorena McKinnon, fiica Juliei Navarro, a avut douăsprezece avorturi spontane. Dându-şi seama că îi era imposibil să ducă la termen o sarcină, ea a căutat, împreună cu soţul ei, o mamă-surogat.

Cea care s-a oferit voluntar s-a dovedit a fi chiar mama ei. Nu ar fi prima oară când o femeie e însărcinată cu propriul nepot, dar exemplele de acest gen par foarte rare.

Medicii au avertizat-o pe Julia că, datorită vârstei, şansele de supravieţuire ale embrionul (sau embrionilor) erau de numai 45%. Totuşi, bebeluşul a supravieţuit, iar Julia spune că sarcina s-a desfăşurat normal.

Alegerea de a face copii cu ajutorul unei mame-surogat poate necesita consiliere cu mult timp înainte, pentru că e nevoie de o pregătire mentală –un factor cu atât mai necesar în cazul Lorenei, din moment ce mama-surogat era chiar mama ei, aceeaşi care îi dăduse ei naştere cu circa 30 şi ceva de ani în urmă. Însă Lorena a spus că din anumite puncte de vedere a fost avantajată, fiindcă, dacă nu ar fi fost mama ei, costurile – şi aşa destul de mari – ale procedurii ar fi fost şi mai ridicate.

Practica mamelor-surogat ridică multe probleme etice, dintre care cea mai importantă este că nu mai văd copilul ca pe un dar. Procedeul are şi implicaţii juridice: potenţialul de a trata copilul ca pe un bun aflat în proprietatea cuiva, care se poate tranzacţiona.

Prin această metodă de fertilizare, tehnologia medicală se interpune în legătura dintre soţ şi soţie, pentru a împlini convingerea acestora că au dreptul de a fi părinţi cu orice preţ. În acest caz, copiii devin un fel de proprietate de drept a cuplului. 

În plus, apare o încrengătură de aspecte legale ce pot afecta bunăstarea copilului: statutul de părinte biologic devine un drept inalienabil, în timp ce copiii încep să fie văzuţi în funcţie de ideile preconcepute pe care părinţii biologici le au despre ei. De exemplu, chiar dacă nu e de acord, o mamă-surogat poate fi obligată prin contract să facă avort dacă fătul prezintă cea mai mică anomalie. Nu numai că aceasta vădeşte o nepăsare totală la adresa copilului, dar afectează şi demnitatea mamei-surogat, care se implică trupeşte şi emoţional alături de copilul pe care-l poartă, în ciuda faptului că nu e mama lui biologică. Aceasta ar pune în discuţie însăşi natura maternităţii: cea care poartă copilul are mai puţine drepturi asupra lui decât cea care a furnizat materialul biologic pentru conceperea lui.

Aşadar, în practică, apelarea la o mamă-surogat ameninţă demnitatea copilului nenăscut şi pune sub semnul întrebării semnificaţia maternităţii.


Traducere: Ştefana Totorcea

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com