Psihiatrul Keith Ablow: Voi vorbi împotriva trans-sexualităţii, în pofida ameninţărilor cu moartea

marți, 4 februarie 2014

| | |



de Kirsten Andersen, 28 ianuarie 2014

WASHINGTON, D.C., 28 ianuarie 2014 (LifeSiteNews.com) – Dr. Keith Ablow, medic psihiatru american, a fost ţinta unor ameninţări cu moartea pentru exprimarea unei opinii profesionale conform căreia trans-sexualitatea se bazează pe false argumente ştiinţifice, expunând copiii vulnerabili la riscurile unor proceduri chirurgicale inutile şi ale unei vieţi de confuzie.

Într-un interviu exclusiv pentru site-ul LifeSiteNews, psihiatrul, care practică în statul american Massachusetts, a afirmat că va continua să vorbească despre acest subiect indiferent de ameninţările primite.

„A trebuit să iau decizia de a spune ce gândesc şi de a încerca să fiu înţelegător cu toţi, în pofida ameninţărilor şi în pofida cererilor venite de la mulţi oameni care pretindeau să îmi fie retrase calificativele academice”, povesteşte Ablow pentru LifeSiteNews. „E important să continui să vorbesc despre acest subiect, deoarece se pare că în America există mii de copii care sunt pregătiţi pentru operaţii estetice de amploare, care le vor schimba viaţa şi de care nu se poate spune cu certitudine că au nevoie”.

În opinia lui, comunitatea psihiatrică ar trebui să redeschidă subiectul motivelor pentru care o persoană se poate simţi prinsă ca în cursă într-un corp care nu este al său. „Ca psihiatri, nu putem identifica cu precizie graniţa dintre credinţa fermă şi părerile înşelătoare”, spune Ablow. „Iar dacă se va dovedi că problema oamenilor care se simt prinşi într-un corp de sex diferit poate fi abordată şi altfel decât cu bisturiul, noi, ca experţi, vom fi responsabili pentru că nu ne-am făcut mai bine datoria, căutând cauzele problemei.”

Luna trecută, după promulgarea în California a unei legi controversate, care le permite elevilor din şcolile publice să-şi aleagă alt sex decât cel biologic când intră într-o echipă sportivă şi când folosesc toaleta şi vestiarul, Ablow a atras atenţia americanilor printr-un editorial publicat de Fox News, în care califica legea drept „profund dăunătoare” pentru toţi copiii. În respectivul articol, Ablow susţine următoarele:

„De la 1 ianuarie, indiferent de datele lor anatomice, elevii şcolilor publice californiene pot alege dacă vor să folosească toaletele şi vestiarele fetelor, respectiv ale băieţilor, pe baza propriilor sentimente cu privire la propria sexualitate. (…)

Ştiu că alţi psihiatri nu vor fi de acord cu mine, iar activiştii pentru drepturile persoanelor LGBT mă vor critica, dar cred că permiterea acestei „alegeri” este profund distructivă din punct de vedere psihologic pentru toţi elevii, chiar şi pentru cei care se identifică drept trans-sexuali. (…)
Mă aştept să primesc în continuare ameninţări cu moartea şi cereri de a mi se retrage postul de profesor la facultate pentru ceea ce am afirmat, am fost deja supus la astfel de intimidări (…).  Cred că aceşti copii au destule aspecte de rezolvat cu privire la identitatea lor, pentru că ei oricum se luptă să se simtă confortabil cu propriul corp, cu noţiunea de intimitate şi cu schimbările care apar la pubertate, aşa că nu este indicat să fie forţaţi să se confrunte şi cu noţiunea că sufletele lor s-ar fi putut naşte în corpuri nepotrivite. (…) 

Nu cred că avem date concludente că vreodată în istorie un suflet de bărbat sau de femeie s-a născut cu un sex nepotrivit.”

LifeSiteNews l-a contactat pe dr. Ablow pentru a-i cere să comenteze propriile afirmaţii şi pentru a afla mai multe despre resorturile care l-au împins să se exprime în public, indiferent de consecinţe.

„Am primit reacţii (la articol) extraordinar de pozitive din multe părţi”, a declarat Ablow pentru LifeSiteNews, adăugând că mulţi oameni i-au scris pe email, „exprimându-şi descumpănirea cu privire la consecinţele legii”.

Totuşi, spune Ablow, „o minoritate zgomotoasă a avut reacţii extrem de negative, chiar ameninţătoare – un fenomen cu care am început să mă confrunt de fiecare dată când încerc să abordez chestiunea trans-sexualităţii într-un mod pe care eu îl consider obiectiv”. Multe din ameninţări, spune el, erau de o violenţă explicită, „descriindu-mi ce ar trebui să păţesc şi în ce fel”, mai spune psihiatrul.

El a explicat pentru site-ul citat că, în calitate de psihiatru, crede că reacţiile atât de violente faţă de cei care pun în discuţie problema politicilor ce abordează identitatea trans-sexuală se datorează fricii.

„Cred că am avansat atât de mult pe acest făgaş, încât oamenilor le repugnă să revină asupra implicaţiilor unor acţiuni precum injectarea unor copii de 12 ani cu doze masive de hormoni, care opresc evoluţia pubertăţii”, susţine medicul.

„Dacă această abordare se va dovedi lipsită de argumente ştiinţifice valabile, implicaţiile pentru medicină vor fi majore, la fel şi pentru părinţii care şi-au încurajat copiii pe această cale, precum şi pentru psihiatria care nu a ştiut să pună la timp piciorul în prag şi să ceară dovezi palpabile că oamenii se pot naşte în corpuri nepotrivite.”

Expertul mai spune că implicaţiile s-ar dovedi la fel de tulburătoare şi pentru „persoanele (trans-sexuale) în cauză”.

„Odată ce un medic – iar în acest caz opinia mea este că e vorba de un medic care se înşeală – îţi spune că suferinţa ta psihologică se explică prin faptul că te găseşti într-un corp cu sexul greşit, schimbarea ta de perspectivă va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte”, spune Ablow. „Sub adăpostul acestei explicaţii simpliste – că te simţi încarcerat într-un corp inadecvat pentru că tu chiar aşa eşti –, vei bloca întrebările mai profunde, care cer să te autoexplorezi mai mult. Or, se ştie că oamenii fac orice pentru a evita o astfel de autoexaminare psihologică.”

Întrebat dacă nu simte că se pune în pericol prin afirmaţiile pe care le face despre o problemă atât de controversată, Ablow declară pentru LifeSiteNews: „Când viaţa îmi e ameninţată, îmi iau măsuri în acest sens”. Însă adaugă: „Mă consolez cu gândul că, statistic vorbind, cei care-şi varsă năduful pe Internet rareori pun în acţiune ceea ce spun”.

Ablow îşi face griji referitor la „milioanele de copii americani cărora li sugerează să se întrebe dacă sexul lor trebuie să rămână neschimbat, când de fapt eu cred că nu ar trebui să existe această întrebare.”

El mai adaugă: „Sunt foarte mulţi psihiatri bine intenţionaţi şi cu credite academice impecabile care nu sunt de acord cu mine, iar eu înţeleg asta. Dar nu înţeleg de ce nu mă înţeleg şi ei pe mine. (…) Cu alte cuvinte, ar trebui să rămânem deschişi la investigaţii suplimentare. Mi se pare tragic să ajungi în punctul în care să-ţi fie teamă să dezbaţi, ca nu cumva să fii ostracizat, fiindcă unii îţi spun că ar trebui să mori, iar alţii că nu ar trebui să mai fii primit la universitate.”

Traducere: Ştefana Totorcea


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com