Comunicat al Sfintei Mari Mănăstiri Vatopedi despre avort și Gheronda Iosíf

miercuri, 26 februarie 2014

| | |



Fericitul întru pomenire Gheronda Iosíf, care a fost un adevărat monah, atât prin învățăturile sale, cât mai ales prin pilda sa, ne-a învățat să îndurăm în tăcere și smerenie orice ispită și orice defăimare și calomnie venită asupra noastră. Când însă defăimarea privește credința noastră ortodoxă, atunci suntem datori să răspundem că nu suntem nici eretici și nici nu vom deveni, prin Harul lui Hristos.

Cu acest gând, suntem nevoiți să răspundem la zvonurile care au circulat pe internet, dar, din păcate, și în periodicul unei organizații creștine cu privire la o așa-zisă învățătură a deja răposatului nostru Gheronda Iosíf Monahul legată de subiectul avorturilor și a ”configurării” sau nu a embrionului.

La început nu am dat importanță acestui fapt și până acum nu am răspuns, pentru că nu recunoaștem că această înregistrare audio este autentică și că acela care vorbește este pururea pomenitul nostru Gheronda. Știm că în ziua de azi se pot face multe falsificări și contrafaceri prin mijloacele tehnologiei, iar pe de altă parte, noi, care am trăit alături de Gheronda 30 de ani la rând, niciodată nu l-am auzit să învețe ceea ce se afirmă în înregistrarea care circulă. Așadar, ne îndoim de autenticitatea casetei și de faptul că acela care vorbește este chiar Gheronda Iosíf.

Fericitul întru pomenire Stareț al nostru, deși îi învăța pe duhovnicii mănăstirii noastre să fie înțelegători cu oamenii care se spovedeau la ei, dimpotrivă, în ce privește păcatul avortului, ne dădea porunci categorice să fim neînduplecați și să dăm canoane aspre, ca să se pocăiască  cei care au săvârșit acest cumplit păcat și să devină mai înțelepți și mai atenți, atât ei înșiși, cât și cei care auzeau despre ei.

Suntem martori ai faptului că odată, când a auzit că o tânără pe care o cunoștea se afla pe punctul de a face un avort fiind însărcinată în două luni, Gheronda a ieșit îndată din Sfântul Munte și, în ciuda vârstei sale și a problemelor de sănătate pe care le avea, s-a dus în Atena special pentru această întâlnire, ca să o împiedice pe orice cale de la a săvârși acest păcat cumplit.

De altfel, el însuși întreținea și ajuta din prisosul obștii noastre, chiar și pe vremea când eram foarte săraci, la Nea Skíti, familii cu mulți copii și învăța despre binecuvântarea armoniei în familie și a nașterii de prunci. Este foarte limpede că unii doresc să terfelească persoana fericitului întru pomenire Părintele nostru, care se află deja ”în mâinile lui Dumnezeu”. Starețul nostru, deși, omenește vorbind, nu a avut șansa de a beneficia aproape de nici o instruire școlară și nu a citit multe cărți, pentru că de tânăr a dus o viață de nevoință alături de Preacuviosul său Gheronda Iosíf Isihastul, cu toate acestea ne învăța neînșelat cuvântul lui Dumnezeu și tainele vieții în Hristos, potrivit totdeauna cu învățătura Bisericii noastre ortodoxe.

Regretăm și faptul că prin calomnia aceasta unii intenționează să îl prezinte ca eretic și înșelat, dar cu toții știm că sfânt nu este cel infailibil, nici cel lipsit de păcat, pentru că infailibil și lipsit de păcat este doar Domnul nostru Iisus Hristos, ci sfânt este omul care se pocăiește cu adevărat și urmează vieții lui Hristos, nevoindu-se să țină sfintele Lui porunci în Biserică și pentru Biserica Lui.

Chiar și dacă un Sfânt exprimă o învățătură greșită, el nu este osândit, dacă nu este mai întâi cercetat și nu își recunoaște greșeala și apoi își corectează învățătura. Confruntându-ne cu acest fapt, anume că unii vor să înfățișeze, prin mijloace îndoielnice și necredibile, un om al lui Dumnezeu, deja trecut la cele veșnice, ca fiind rău învățător și căzut de la credința adevărată, considerăm că cel mai puțin lucru pe care îl putem spune este că deplângem păgubirea pe care o provoacă sufletelor lor, dar și sufletelor fraților noștri, care cred cu ușurință tot ce aud și se smintesc ușor.

Noi, încercând după săracele noastre puteri să urmăm învățăturile cinstitului nostru părinte, ne luptăm să păstrăm nefalsificată credința noastă și să primim câte a învățat și a rânduit ca dogmă Biserica noastră ortodoxă de-a lungul veacurilor.

Fericitul întru pomenire Gheronda Iosíf se află deja înaintea singurului Judecător drept și adevărat.

Bunul Dumnezeu să dea iertare tuturor celor care judecăm și cu ușurință osândim pe fratele nostru, pentru că lucrul acesta este nociv pentru sufletul nostru și, în cele din urmă, nu doar pe noi înșine ne păgubim, dar rănim și Trupul Hristosului nostru, adică Sfânta Lui Biserică.

Cu multă dragoste în Hristos,

Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi

Sursă: Pemptousia