Biserica Anglicană nu acordă binecuvântări la căsătoriile între gay, dar permite rugăciuni informale

sâmbătă, 22 februarie 2014

| | |


de Hilary White,18 februarie 2014  

Consiliul Episcopal al Bisericii Anglicane, instituţia religioasă tradiţională din Marea Britanie, al cărei conducător este Regina, a surprins pe mulţi refuzând oficial să ofere binecuvântare pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex:

„Căsătoria cu o persoană de acelaşi sex este în mod clar în afara învăţăturilor Bisericii Anglicane”.

De asemenea, s-a hotărât că cei care sunt în astfel de relaţii nu pot fi hirotoniţi.

„Recunoaştem dorinţa acestor persoane de a obţine recunoaştere şi statut formal, scopuri pentru care există uniunile civile”, se arată în document.

„În lumina învăţăturilor Scripturii, Biserica Anglicană susţine fidelitatea de o viaţă în căsătoria dintre un bărbat şi o femeie şi crede că abstinenţa este metoda potrivită pentru cei care nu au vocaţia căsătoriei”, se mai spune în declaraţia episcopilor anglicani.

Însă documentul acceptă „rugăciunile informale” pentru aceste cupluri, la latitudinea reverendului. Iar cei care fac parte din astfel de uniuni vor fi primiţi în biserică şi vor avea acces la tainele acesteia.

În mesajul introductiv din document, Arhiepiscopul John Sentamu de York recunoaşte că membrii consiliului episcopal sunt încă divizaţi în anumite aspecte legate de reacţia pe care trebuie să o aibă biserica în această chestiune.

De exemplu, ramura africană a Biserici Anglicane este mult mai fermă, refuzând limbajul conciliant precum cel folosit în declaraţia episcopilor. Pe site-ul conservator Virtue Online, Nicholas Okoh, Arhiepiscop şi Primat al Bisericii Anglicane din Nigeria, spune: „Nu acceptăm, nu trecem cu vederea şi nu considerăm căsătoria gay ca făcând parte din viaţa creştină; dar nici nu urâm pe nimeni… Vrem să le arătăm iubire… ajutându-i să renunţe la un obicei dobândit care nu este în conformitate cu scripturile… Când unii spun că e bun un lucru despre care scriptura spune că e rău, Îl fac pe Dumnezeu mincinos. Noi spunem că e o minciună sfruntată împotriva Atotputernicului Dumnezeu să spui că homosexualitatea este un impuls dat de Dumnezeu. Din punctul nostru de vedere, se vede mai degrabă ca o aberaţie dobândită”.

John Bingham, redactor pe probleme religioase la ziarul The Telegraph, spune că există temeri că, dacă Biserica Anglicană mai face paşi reconcilianţi în întâmpinarea homosexualilor, surorile sale din Africa, unde sunt 80 de milioane de anglicani, s-ar putea separa pentru totdeauna.

Traducere: Ştefana Totorcea