Petrecere cu şampanie cu ocazia eutanasiei unui belgian de 95 de ani

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

| | |



La cei 95 de ani ai săi, Emiel Pauwels, era, până anul trecut, cel mai în vârstă atlet belgian, fiind multimplu campion la atletism în competițiile care se desfășoară pentru cei de vârsta a treia. Dar, atunci când a fost diagnosticat cu cancer la stomac, nu a mai avut curaj să lupte pentru a mai trăi. El a făcut o cerere statului belgian pentru a fi eutanasiat şi iar aceasta i-a fost aprobată.

Până aici, din păcate, nimic senzațional: Belgia este cunoscută ca fiind una din țările cu cele mai puţine scrupule în legătură cu eliminarea bolnavilor mai mult sau mai puțin grav bolnavi, a bătrânilor şi a copiilor.

Ceea ce trebuie reținut despre moartea lui Pauwles este că ea a fost considerată drept un exemplu de moarte fericită a unui om împlinit, de succes, înconjurat de afecțiunea prietenilor, a rudelor și cunoscuților, pe care a vrut să-i salute cu o petrecere adevărată: „Sfârșitul unei vieți cu un pahar de şampanie în mână” este titlul articolului de pe Dh.net.

Articolul consideră sfârșitul lui Pauwels drept exemplu al unei tendinţe ce vrea să devină o modă originală, curioasă, dar foarte frumoasă: „un nou mod de a înţelege ce înseamnă a muri”.

DH.net l-a intervievat pe Olivier Descamps, președinte a Comitetului de Etică a spitalelor din Jolimont, care prevede în viitor nașterea unui adevărat business legat de „petrecerea de moarte” pentru celebrarea eutanasierii. Cu ocazia „petrecerii”, cei responsabili de îngrijirea morților nu vor mai avea fețele palide și mâhnite cu care suntem obișnuiți și se vor transforma in organizatori de evenimente: închiriere sală, catering, muzică şi, evident, multă şampanie: pentru că e frumos să mori!

Așadar, cu eutanasia-surpriză, economia se redresează! Nu doar că eliminăm persoane care costă şi nu produc (ce pot da de lucru și rudelor care nu au timp de pierdut în jurul bolnavilor), dar o să creăm chiar un adevărat business datorită organizării acestor evenimente: bucătarii o să se specializeze în torturi de moarte, librăriile în felicitări de „moarte bună”... Poate o să se facă și cadouri de moarte. Oare ce s-ar putea face cadou „sărbătoritului ”!?... Cine știe!? În curând nu o să mai aibă sens sa ținem „doliu”. Dimpotrivă, o să se evite a plânge plecarea celor dragi. Dacă nu, ce obrăznicie! O să stricăm petrecerea...

Sursă: Ştiri pentru viaţă
Traducere: Bianca Danci


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com