Paris: Fiasco în cadrul târgului „Căsătoria pentru toţi”

duminică, 19 ianuarie 2014

| | |


de Rano Camilleri, 4 ianuarie 2014

„Fiasco! Este termenul utilizat de cotidianul francez LeFigaro îl legătură cu Primul salon de căsătorie pentru toţi”, desfăşurat în luna iunie a anului 2013 în Parcul Floral din Paris. Vizitatorii aşa-zisului Prim Salon de Căsătorie, care era, fireşte, pentru toţi”, însă destinat evident căsătoriilor gay introduse recent în Franţa de guvernul Hollande, au fost în total 150.

Franţa are o populaţie asemănătoare ca număr Italiei, iar Paris este un megalopolis cu multe milioane de locuitori. În sfârşit, dată fiind faima modei franceze (nu doar haine, dar şi bijuterii, accesorii şi parfumuri), cei şaizeci de proprietari de standuri care au scos din buzunar destui bani pentru a participa la expoziţie, în mod sigur se aşteptau şi la alţi oameni din străinătate.

În schimb, nu. 150 de vizitatori. Cumpărători? Din câte se pare, doi, care au cumpărat o pereche de inele. Iar aceşti doi erau chiar o pereche hetero. Pe scurt, chiar se pare că acest Prim Salon va fi totodată şi Ultimul

Proprietarii standurilor sunt revoltaţi deoarece organizatoarea le promisese nenumărate vizite. În schimb, nu s-au prezentat nici măcar VIP-urile, nici politicienii care au susţinut cu îndârjire căsătoriile gay, în aşa măsură încât să trimită poliţia împotriva mulţimii care manifesta în piaţa contra nepopularei legi şi să ameninţe cu închisoarea pe cei 20.000 de primari francezi care vor refuza să o aplice.

Şampania, sucurile de fructe şi deserturile pregătite pentru primirea grupurilor de interesaţi de subiect au fost consumate de către hostess, stewarzi şi de către responsabilii cu serviciile de securitate. De fapt, nici chiar homofobii aşteptaţi nu s-au prezentat să deranjeze ori să protesteze. Firma organizatoare de evenimente, Eden Day, a vorbit deschis despre catastrofe (deşi, expozanţii intenţionează să o dea în judecată pentru a fi despăgubiţi) şi a mărturisit ziarului Figaro că a fi întâlnit doar 5 persoane în total.

În momentul de faţă, toţi se întreabă dacă era cazul realizării unui talmeş-balmeş destinat homosexualilor, având în vedere că nu-i interesa nici măcar pe aceştia. Chiar actorul Rupert Everett, homosexual declarat, afirmase că nunţile îi păreau ceva ridicol, dat fiind faptul că stilul de viaţă gay fusese mereu văzut că transgresiv, pe când căsătoria cu perdele la ferestre şi tortul în cuptor era cât mai burghez cu putinţă. Este posibil ca acesta să fie într-adevăr punctul de vedere al majorităţii homosexualilor, care foarte probabil îşi doresc să fie lăsaţi în pace. Însă ideologia este cu totul altceva, după cum o demonstrează eşecul Salonului parizian. Până şi o minoritate ideologizată, oricât ar fi de ştearsă (şi chiar asta este), dacă este bine sponsorizată, poate, cu adevărat, să schimbe istoria.


Traducere: Alin Gheorghe 


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com