La 41 ​de ani de la sentinţ ​a​ Roe vs​.​ Wade, mii de oameni din S​UA ​participă la marşuri pro-viață

miercuri, 22 ianuarie 2014

| | |


de Kirsten Andersen, WASHINGTON, 22 ianuarie 2014 


Pe data de 22 ianuarie 1973 a fost emisă istorica sentinţă „Roe vs Wade” care a deschis calea celor circa 50 de milioane de avorturi realizate în SUA, din acel moment şi până în zilele noastre.

Astăzi, sute de mii de activiști pro-viață participă în Wasinghton la cel de-al 40-lea marş pentru viaţă, aşa cum o fac an de an.

Însă, mii de oameni, care nu au putut călători la Washington, s-au adunat peste week-end în oraşele în care locuiesc sau în capitalele statelor, pentru a organiza marșuri și mitinguri ce au avut ca scop interzicerea avorturilor.

În Fort Wayne, Indiana, peste o mie de oameni s-au adunat în sprijinul copiilor nenăscuţi, inclusiv Angela Minter, directoarea executivă a organizaţiei Sisters for Life, care s-a confesat mulțimii, spunând că înainte de a deveni studentă deja avortase doi copii pe care-i concepuse cu iubitul ei din liceu.

Când a rămas însărcinată pentru a treia oară, în timpul primului an de facultate, ea era pregătita să facă un al treilea avort, însă tatăl ei a aflat la timp despre intenţia ei.
Angela Minter şi fiica ei
„Mi-a spus: << Nu ucide copilul>>”, relatează Minter. „Aveam nevoie să aud asta de la tatăl meu.” Minter și prietenul ei s-au căsătorit și li s-a născut o fiică, Erin, care este acum în vârstă de 28 de ani, precum şi încă alţi doi copii.

Câţiva ani mai târziu, Minter a spus mulțimii că tatăl ei, care a obiectat atât de puternic la decizia ei de a avorta - a mărturisit că odinioară a îndemnat-o pe mama ei să facă un avort. Însă procedura avortului nu a avut succes iar copilul a supravieţuit. Supravieţuitoarea avortului? Angela însăși, care și-a dedicat cariera pentru susţinerea femeilor însărcinate şi încurajarea lor în a alege viața.

În Louisiana, tema marșului care a avut loc sâmbătă a fost „Adopţia: Puterea posibilităţii”, promovând adopţia drept o alternativă a avortului.

Evenimentul a inclus discursuri ale senatorilor republicani David Vitter şi Bill Cassidy. De asemenea, au fost prezenţi o serie de legiuitori de stat și un candidat pentru Senatul Statelor Unite, Robert Maness.

„Voi veţi fi cei care veţi impune interzicerea avortului în America”, a spus Vitter, adresându-se mulțimii de suporteri, în cea mai mare parte tineri. „Este la latitudinea voastră să schimbaţi inimile și mințile prietenilor, colegilor, vecinilor pe care îi aveţi.”

Senatorul a mărturisit că este mândru de faptul că gemenii săi, în vârstă de șaptesprezece ani, sunt în drum spre Washington D.C. pentru a participa la Marșul naţional pentru Viață și că tinerii pro-viață reprezintă „liderii pe care ne bazăm”.

În Arkansas, pentru al 36-lea an consecutiv, mii de cetăţeni pro-viață au mărşăluit duminică, în zona Capitoliului. În contrast cu furtunosul marș din Louisiana, marșul din Arkansas a fost sobru, participanții încercând să reprezinte victimele avortului - copiii nenăscuţi care nu pot glăsui.

Wayne Mays, preşedinte al asociaţiei Dreptul la Viaţă din Arkansas, a declarat pentru KATV: „Noi manifestăm în mod pașnic, cu respect, în tăcere, deoarece o facem în numele copiilor nenăscuți.”

Mai multe sute de demonstranţi s-au luptat cu vântul rece și vremea umedă din Iowa, pentru a participa la Marșul pentru Viață din Midwest. Jennifer Bowen de la Asociaţia Dreptul la Viaţă din Iowa, a declarat pentru WOI - TV: „Există informaţii despre marşurile de pe Coasta de est și Coasta de vest, dar ce se întâmplă aici, în Midwest? Mulți oameni nu-şi pot permite să călătorească, astfel că am vrut să le dăm posibilitatea să vină aici și să manifeste pentru viață.”

Bryan Kemper de la asociaţia Stand True Pro-Life Outreach a anunţat că vremea rece de iarnă, nu reprezintă un factor de descurajare pentru activiștii pro-viață, relatând postului de televiziune WOI–TV: „Noi trebuie să organizăm acest meeting indiferent de condiţiile exterioare. E timpul să înceteze această practică. Timp de 41 de ani au fost ucişi copiii nenăscuţi.”

Sute de manifestanţi în Green Bay, Wisconsin, au afişat aceeaşi dârzenie, înfruntând străzile înzăpezite, de la Tribunalul Brown County către Catedrala Sf. Francis Xavier. Publicaţia Green Bay Press a informat că mulți dintre manifestanţi, în timp ce mărşăluiau, afişau deasupra capului rame de fotografii care nu conţineau vreo imagine, dorind să evoce astfel oamenii ale căror vieți au fost curmate în urma avortului.

„Nu ne propunem să condamnăm oameni, să-i judecăm, ci dorim să luăm poziție pentru viață”, declara mulțimii Episcopul romano-catolic, David Ricken de Green Bay. Episcopul speră ca evenimentul să încurajeze noua generație de a spune „da” vieții, din momentul conceperii până în momentul decesului natural.

Traducere: Elena Jurcă

 Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com