Israelul ar putea oferi avorturi „gratis” femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 33 de ani

vineri, 24 ianuarie 2014

| | |

WASHINGTON, 3 Ianuarie 2014 – O comisie a Ministerului Sănătăţii din Israel a recomandat ca Israelul să extindă finanţarea avortului, oferind avorturi „gratis” femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 33 de ani.

Recomandările ar putea deveni lege în 2014, extinzând astfel numărul avorturilor decontate din statul din Orientul Mijlociu cu 6.300, ceea ce îi va costa pe plătitorii de taxe 4.5 milioane de dolari.

În prezent, legile israeliene permit avortul în aproape orice situaţie, guvernul plătind avorturile femeilor sub 18 ani cât şi pe cele din motive medicale. Femeile sub 20 de ani şi peste 40 de ani pot beneficia de avorturi finanţate de guvern în condiţii speciale, dar şi femeile între aceste vârste pot obţine finanţare în caz de viol, incest sau dacă viaţa mamei este în pericol.

În timp ce uciderea unui copil nenăscut este pedepsită cu până la 5 ani de închisoare, există numeroase excepţii. Bărbaţii nu au dreptul de a lua vreo decizie în cazul unui avort, iar minorele nu sunt obligate să îşi informeze părinţii dacă fac avort.

Fiecărei femei din armata israeliană, Forţele de Apărare Israeliene (F.A.I.), i se oferă cel puţin un avort „gratis” dacă aceasta îl cere.

În plus, chiar dacă femeile care vor să obţină un avort finanţat trebuie să se prezinte în faţa unui comitet guvernamental, revista The Times of Israel raportează că 98% din cereri sunt aprobate.

Conform revistei Times, comitetul ar fi facilitat avorturile şi mai mult, dar motivele financiare au împiedicat acest lucru.

Un avort privat costă aproximativ 1.600 de dolari; creşterea finanţării publice este estimată de către comitet la 714 dolari pentru un avort.

În prezent, numărul anual de avorturi în spitalele publice din Israel se ridică la 20.000.

Traducere: Ioana Pleşca

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com