Foști locuitori sârbi din Ðakovica (Kosovo) împiedicați să sărbătorească Crăciunul în biserica lor

vineri, 17 ianuarie 2014

| | |



Manifestanți kosovari, scandând „UCK”, „Kosovo ne aparține”, „plecați de aici”, s-au adunat în fața bisericii ortodoxe din Ðakovica în data de 6 ianuarie. Foști locuitori sârbi ai orașului, expulzați de către albanezi în 1999, s-au reîntors cu două autobuze pentru a sărbători Crăciunul în biserica ortodoxă a orașului. Poliția, din motive de securitate a manifestației a întors din drum cele două autobuze, unul dintre ele fiind atacat cu pietre.

Este pentru prima oară când refugiații se întorc la Ðakovica pentru a sărbători Crăciunul. Au plecat apoi la mănăstirile din Dečani și din Peć. Înainte de 1999 trăiau 12.000 de sârbi în Ðakovica, dar astăzi nu mai sunt decât patru femei mai în vârstă sârbe, devenite monahii și care trăiesc pe lângă biserică.

Ministrul Republicii Serbia, Alexandre Vulin, care ar fi dorit să sărbătorească Crăciunul cu refugiații, a văzut de asemenea că i se interzice intrarea în Dakovica.

Biserica orașului a fost arsă în întregime și distrusă de kosovari în martie 2004, apoi reconstruită în 2010. Acum a devenit mănăstire închinată Adormirii Maicii Domnului. Din 1999 niciun sârb n-a mai putut reveni în oraș și toate casele sârbilor au fost distruse.

Sursă: Drum european
Traducere:  Geta Vlaicu

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com