Studiu: Persoanele căsătorite au o rată de supraviețuire mai mare în cazul accidentelor prevenibile și cancerului

luni, 25 noiembrie 2013

| | |

 
Atenție celor care au fobia angajamentelor: Conform unui nou studiu, adulții necasătoriți, inclusiv cei care nu au fost niciodată căsătoriți și cei divorțați sunt de două ori mai expuși morții ca urmare a  accidentelor prevenibile decât cei căsătoriți. De asemenea, un studiu separat arată că mariajul este mai benefic decât chimioterapia pentru a supraviețui cancerului. 

Pentru studiul lor, intitulat „Latura socială a morții accidentale”, cercetătorii de la Universitatea Rice și de la Universitatea din Pennsylvania au folosit informații demografice de la National Health Interviwe Survey pentru a studia 1.302.090 adulți care au supraviețuit accidentelor sau care au murit în urma unui accident între anii 1986 și 2006, făcând o cancer între vârsta, sexul, starea civilă, nivelul de educație și statutul socioeconomic al subiecților lor. 

Concluzia lor? A fi celibatar a fost considerat a avea același nivel de risc ca și dobândirea unei slabe educații, fiind astfel considerat unul dintre cei mai ridicați factori de risc care duc la moarte accidentală. Oganizația Internațională a Sănătății afirmă că cele mai frecvente cauze ale  accidentelor mortale sunt: focul, otrăvirea și inhalarea fumului.

„Persoanele educate, în mare parte, au o situație materială mai  bună, ce poate fi folosită pentru a preveni accidentele mortale (de exemplu instalarea alarmelor împotriva incendiilo)”, a declarat Justin Denney, îndrumătorul studiului. „În plus, aceste persoane au tendința de a fi mai conștiente de practicile care le pot pune sănătatea în pericol, cum ar fi folosirea în exces a alcoolului și a drogurilor.” 

Denney a explicat că „starea civilă influențează prin susținerea pozitivă pe care o presupune. Poate diminua starea de risc a partenerului și poate oferi un sprijin imediat care salvează viețile în cazul unei urgențe.” 

Legătura dintre căsătorie și rezultatele pozitive de sănătate a fost de asemenea observată de către cercetători prin intermediul Institutului de cancer Dana-Farber al Universității Harvard și spitalului Brigham și Femeile din Boston, unde a avut loc un studiu recent făcut pe mai mult de 700.000 de pacienți diagnosticați cu primele zece forme mortale de cancer. Studiul arată că persoanele căsătorite au fost diagnosticate mai din timp, au primit un tratament mai bun și au avut o rată a supraviețuirii mai bună decât persoanele celibatare, divorțate sau despărțite. 

În cazul cancerului de prostată, sân, colorectal, esofagian și a celui de cap/gât, cercetătorii au concluzionat: „rata supraviețuirii la persoanele căsătorite a fost mai  mare decât rata supraviețuirii în cazul aplicării chimioterapiei persoanelor necăsătorite.” 

„Este destul de uimitor”, a declarat către CNN autorul principal al studiului, Dr. Paul Nguyent. „Este ceva legat de sprijinul social din cadrul unei căsătorii care duce la o rată a supraviețuirii mai mare.” 

Dr. Ayal Aizer, declară pentru Forbe: „Credem că sprijinul dintre soți este cheia care duce la această uimitoare îmbunătățire a ratei supraviețuirii. Adesea, soții pacienților îi însoțesc pe aceștia de-alungul vizitelor și se asigură că înțeleg recomandările medicului și  își administreaza tratamentul complet.” 

Nguyen a declarat pentru CNN că este mai probabil ca persoanele căsătorite să fie diagnosticate din timp deoarece soții de regulă se încurajează unul pe altul să facă analize preventive. „Îți vei cicăli soția să-și facă mamografia. Îți vei cicăli soțul să-și facă colonoscopia”, spune Nguyen.  „Dacă ești de unul singur nimeni nu te va cicăli.” 

În plus, pe lângă diagnosticarea timpurie, și deci un tratament cu un mai mare succes, Nguyen crede că beneficiile mariajului pot ajuta pacientul să treacă mai ușor prin tratamentele epuizante care uneori cauzează dureri fizice și mentale mai grele decât boala însăși. 

„Dacă ai alături un soț/soție care este binevoitor să te ajute la sfârșitul zilei, care să te ajute să-ți ordonezi lucrurile și realmente să te încurajeze să te duci la tratamente,  cred că este mult mai probabil  să-ți duci tratamentul la bun sfârșit și să te bucuri de beneficiile lui”,  a declara Nguyen pentru CNN. „Într-adevăr  am tratat mulți pacienți care în mod evident nu ar fi putut trece prin acest tratament fără soții lor.”
 
Traducere: Andreea Rusanovschi
 
Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com