Lansarea filmului documentar „George Manu Rectorul din Zarca Aiudului”

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

| | |

Avem bucuria să vă invităm la lansarea filmului documentar „George Manu Rectorul din Zarca Aiudului” în regia lui Nicolae Mărgineanu. 

Lansarea va avea loc luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:30, la Muzeul Ţăranului, sala Horia Bernea şi vor fi prezenţi academicianul Horia Scutaru, poetul şi fostul deţinut politic Demostene Andronescu, istoricul şi fostul deţinut politic Radu Ciuceanu, filosoful Sorin Lavric şi istoricul Sabin Moldovan. 

George Manu, un strălucit fizician este condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud. Aici va deveni un izvor nesecat de cunoştinţe pentru ceilalţi detinuţi, pe care îi ajută să supravieţuiască sumbrului univers concentraţionar prin refugiul în lumea cunoaşterii. 

 I se propune eliberare pentru a lucra la centrul nuclear sovietic de la Dubna în schimbul renunţării la idealurile sale, dar refuză, la fel cum refuză pe patul de moarte să se dezică de crezurile sale în schimbul tratamentului salvator. 

 Moare în temniţă şi trupul îi este aruncat la groapa comună din Râpa Robilor, dar figura lui luminoasă rămâne vie în memoria tuturor celor care îl numeau, cu dragoste şi respect, „profesorul”. 

A fost un eminent savant, un mare iubitor de oameni şi de ţară, un admirabil caracter.
 

Cu preţuire,

Ruxandra Popescu 

Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca