De ce ținem Postul Crăciunului?

marți, 12 noiembrie 2013

| | |


de preot John Peck 


Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului. 

Ca și în cazul Postului Mare, Postul Crăciunului este unul de pregătire, în care cugetăm asupra venirii Mântuitorului prin post, rugăciune și milostenie. Postind, ne pregătim pentru a sărbători Nașterea Domnului nostru. 

Postul  ne „abate atenția” de la noi înșine, petrecând mai puțin timp cu grijile pentru ce mâncăm, când mâncăm, cât de mult mâncăm și așa mai departe, cu scopul de a utiliza timpul pentru rugăciune și îngrijirea de cei săraci. 

În timp ce ținem post la alimente suntem chemați, de asemenea,  să ne abținem de la păcat, de la bârfă, de la gelozie, de la mânie și de la acele lucruri care, deși s-ar putea afla sub controlul nostru, le permitem de prea multe ori să ne domine.  

Prin post învățăm că putem deține controlul asupra acestor lucruri, căci, pentru mulți oameni, produsele alimentare sunt un factor de control. Trăim într-o societate în care există rețele de televiziune dedicate în întregime doar produselor alimentare! 

La fel cum ne abținem de la a mânca prea mult înainte de a merge la un restaurant scump pentru cină – căci, dacă ne-am „distruge apetitul”, ne-am bucura mai puțin de restaurant – tot așa postim înainte de Nașterea Domnului, cu scopul de a o sărbători mai deplin. 

În timpul postului Nașterii Domnului suntem chemați să se abținem de la carne, lapte, pește și vin. Există excepții de la această regulă. Vă rugăm să consultați calendarul Bisericii. Dacă trebuie să modificăm măsura în care postim, este desigur posibil acest lucru, dar, în orice caz, postul nostru ar trebui să fie consecvent și regulat, deoarece Hristos nu prezintă postul ca pe o opțiune, ci ca pe o „necesitate". În versetul de la Matei, Hristos spune: „Când postiți, nu fiți ca fățarnicii". Nu spune: „dacă postiți" sau „dacă alegeți să postiți". Este pur și simplu o parte a vieții noastre de creștini ortodocși! 

Totodată este important să ne amintim că noi nu postim cu scopul de a pierde din greutate sau de a ne simți mai bine fizic (deși acestea sunt niște efecte secundare foarte frumoase ale postului). Postim pentru binele nostru duhovnicesc și de dragul vieții noastre lăuntrice. Dacă vom decide să nu postim, noi suntem cei care vor pierde binecuvântările pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra noastră. Prin post ne golim, astfel că harul lui Dumnezeu va găsi un spațiu în inimile noastre pentru a ne vindeca rănile sufletului și a ne forma duhovnicește. 

Să nu respingem acest mare dar și această oportunitate!

 


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com