Unei studente de la un colegiu californian i s-a ordonat îndepărtarea cruciuliţei de la gât

vineri, 4 octombrie 2013

| | |



Eric Owens, Daily Caller , 7 iulie 2013

Un funcţionar al Universităţii de Stat Sonoma i-a cerut în două ocazii unei studente din anul întâi, ce lucra în cadrul unui târg de orientare, să-şi scoată sau să ascundă lănţişorul cu cruciuliţă de la gât. Funcţionarul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, se temea că restul studenţilor ar putea fi ofensaţi de simbolul creştin, care avea mărimea de 5 cm.
Primul dintre cele două incidente a avut loc la această școală publică din California de Nord pe data de 27 iunie, informează Fox News. Funcţionarul, un supervizor de orientare, a avertizat-o pe studenta Universităţii Sonoma, Audrey Jarvis, că „rectorul” a impus o politică împotriva purtării obiectelor de cult.

„Rectorul” este probabil Timothy P. White, rectorul întregului sistem de 23 de şcoli ale Universităţii de Stat din California.

Potrivit lui Hiram Sasser, avocatul care o reprezintă pe Jarvis, supraveghetorul a informat-o pe catolica practicantă „că nu poate purta lănţişorul cu cruce deoarece i-ar putea ofensa pe ceilalţi şi i-ar putea face pe studenţii străini să se simtă nedoriţi.”

Jarvis, în vârstă de 19 ani, a spus că a fost stupefiată de explicația primită.

„M-am simţit jignită deoarece eu cred că, în calitate de creştină, este dreptul meu să-mi afişez credinţa aşa cum cred de cuviinţă, atâta timp cât acest lucru nu face rău nimănui”, a declarat ea pentru Fox News. „Am fost foarte rănita și m-am simțit ca şi cum misiunea Universităţii, care include şi toleranţa şi acceptarea tuturor, a fost încălcată.”

La al doilea incident, supervizorul i-a ordonat lui Jarvis să-și ascundă crucea sub cămaşa sau să scape de ea, în condiţiile în care prima oară ea refuzase.

Sasser, directorul de soluționare a litigiilor de la institutulu Liberty Institute, de orientare creştină, a calificat acţiunea supraveghetorului ca fiind „o evidentă discriminare religioasă” și a solicitat scuze.

Avocatul a menţionat că legea este destul de clară în acest domeniu. „Angajaţii de stat pot purta cruci în timp ce îşi îndeplinesc obligaţiile, atâta timp cât purtarea lor nu interferează cu sarcinile angajaților şi nu dăunează intereselor de afaceri ale angajatorului.”

Conducerea Univeristăţii de Stat Sonoma, o școală cunoscută mai ales ca un paradis hippie, şi-a cerut scuze fără rezerve pentru aceste incidente.

„Cineva care lucrează aici a fost îngrijorat de faptul că acea cruce ar fi putut ofensa studenţii care vin în campus pentru prima dată”, a confirmat purtătorul de cuvânt al universității, Susan Kashack. Ea a adăugat că suprervizorul a avut un comportament „complet greşit”.

„Cererea lui a fost o acțiune total nepotrivită”, a adăugat Kashack, potrivit Fox News.

„Corectitudea politică e posibil să fi scăpat de sub control.”

Preşedintele Universităţii de Stat Sonoma consideră, de asemenea, gestul angajatului ca fiind degradant.

„Președintele a fost foarte supărat de acest incident și mi-a cerut să o contactez pe domnișoara Jarvis și să îi cer scuze", a spus Kashack.

Kashack a menționat că oficialii școlii au discutat cu angajatul ce i-a ordonat studentei Jarvis să-şi dea jos crucea, dar a refuzat să dezvăluie ceea ce i s-a spus sau dacă el va suporta în vreun fel consecinţele comportamentului său.

Traducere de Livia Halus
Sursă: The Daily Caller

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com