Un raport comandat de Guverul francez dorește eliminarea surselor pro-viață de pe internet

luni, 21 octombrie 2013

| | |



Un raport cu privire la avort, pregătit pentru Guvernul francez de către Consiliul Superior pentru Egalitate între Femei și Bărbați, susține că dreptul la avort este amenințat de existența site-urilor și a informațiilor pro-viață disponibile on-line. Raportul acuză chiar celebra enciclopedie on-line Wikipedia de favorizarea pe nedrept a site-urilor pro-viață – pur şi simplu datorită faptului că le pune la dispoziția cititorului. Acest raport este un atac clar și direct asupra libertății de exprimare și de informare. Este o încercare de a reduce la tăcere vocile pro-viaţă care se opun deja mult prea încărcatei agende a avorturilor.

Este însă neclar ce stă la baza acestor afirmații. De fapt, potrivit raportului de 36 de pagini (intitulat oficial „Rapport relatif à l'Accès àl'IVG”), site-urile pro-avort sunt mai frecvent vizitate decât cele pro-viață: în septembrie 2013, cel mai vizitat site care are legătură cu avortul şi este accesat prin intermediul Google este un site web „pro-alegere” al Guvernului francez. Raportul indică chiar faptul că, din topul celor mai vizitate 10 site-uri web, aşa cum a fost identificat de către Consiliul Superior, cinci sunt pro-avort și două sunt pro-viață. Cele trei site-uri rămase sunt doar site-uri cu editare publică, cum este Wikipedia, sau unul dintre multele forumuri on-line.

Cu toate acestea, faptul că unele site-uri pro-viață sunt accesate prin intermediul Google, iar informații pro-viață sunt puse la dispoziție prin Wikipedia, a condus organismul guvernamental Consiliul Superior pentru Egalitatea între Femei și Bărbați la concluzia că astfel de organizații on-line sprijină pe în mod părtinitor o agendă pro-viață.

Deși raportul recunoaște totodată că nu există niciun studiu care să demonstreaze o legătură între informațiile disponibile pe internet și numărul de avorturi efectuate, Consiliul Superior avertizează asupra amenințării reprezentate de accesibilitatea ușoară a informațiilor pro-viață pe internet.

În timp ce informarea și publicitatea în favoarea avortului au fost permise în Franța de mai mult de un deceniu (din 2001), raportul recomandă reducerea la tăcere a oricărei opoziții față de mentalitatea pro-avort. Deși avorturile primesc fonduri publice generoase – decontarea avorturilor de către Guvern fiind majorată de la 70% la 100% în 2013, ceea ce echivalează cu o creștere de 13,5 milioane € – cu 40% din femeile franceze având un avort o dată în viață, raportul solicită autorităților publice, în mod clar și explicit, să inoveze și să se adapteze pe viitor pentru a găsi „soluția eficientă” pentru comunicarea publică organizată despre avort.

Aceasta deoarece, potrivit raportului, „dreptul la o informare de calitate este pus în pericol”, prin simpla existență a site-urilor pro-viaţă.

Înaltul Consiliul pentru Egalitate între Femei și Bărbați insistă în continuare asupra folosirii tuturor căilor legale pentru a ataca site-urile pro-viață – după ce constată, cu părere de rău, că toate informaţiile online și site-urile pro-viață existente sunt legale.

Menționând Declarația Universală a Drepturilor Omului, Consiliul recunoaște existența dreptului legal nu doar de a nu apăra avortul, ci chiar de a-l ataca, și recunoaște libertatea de exprimare; dar, cu toate acestea, concluzionează că lobby-ul pro-avort trebuie să facă inovații în privința atacurilor și a inițiativelor legislative în favoarea avortului  (“Face à ces deux fondamentaux – droit des femmes à disposer de leur corps et droit à la liberté d’expression, il convient donc d’être innovant dans notre quête de recours juridiques, et dans les initiatives à mener afin d’augmenter l’influence des pro-choix”, p. 23).

În ciuda datelor care arată ca site-urile pro-avort sunt mai populare decât cele pro-viață, raportul Înaltului Consiliu insistă în continuare asupra ameninţării care planează în Franța asupra unui presupus „drept la avort” și, în consecință, face unele recomandări urgente Guvernului francez. Acestea includ crearea unui site instituțional pentru furnizarea de informații legate de avort, lansarea a mai multor linii telefonice pro-avort și organizarea unei campanii naționale de sensibilizare și informare a publicului cu privire la „dreptul la avort”, precum și pentru furnizarea de informații cu privire la contracepție și reproducerea sexuală. 

Sursă: europeandignitywatch.org


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com