15 august-Smerenie şi lacrimi în faţa icoanei Maicii Domnului

joi, 15 august 2013

| | |



Este 15 august, zi în care în toate orașele și satele României se sărbătorește praznicul Adormirii Maicii Domnului. Mii de oameni din toate colțurile țării se îndreaptă către biserici și mănăstiri ca să se închine cu evlavie și cu smerenie icoanei Maicii Domnului.

Pe 14 august, în ajun de sărbătoare, în locașurile care își prăznuiesc hramul se face Priveghere. Anul acesta mă aflu la una din mănăstirile Moldovei, unde în ultimele zile am participat la pregătirile pentru hram, iar în această seară am mers la slujba de Priveghere. După ce se săvârșește Slujba Vecerniei și Prohodul urmează un moment emoționant: în curtea mănăstirii se face liniște deplină, iar preasfințitul îngenunchează și se roagă în tăcere în fața icoanei Maicii Domnului, în vreme ce strana cântă troparul Adormirii. După puțin timp este urmat de cei 800 de credincioși prezenți la slujbă. Aceștia îngenunchează cu toții, fiecare în locul în care se află, pe pământ, pe iarbă sau în praf, indiferent de statul social pe care îl are, fie el primar, medic, polițist, pompier sau simplu țăran. Așadar, poporul împreună cu păstorul se roagă Maicii Domnului pentru întreaga lume, pentru întoarcerea la credință, pentru menținerea familiei formată din bărbat și femeie. Harul se revarsă prin cuvintele păstorului duhovnicesc și atinge inimile mult încercate ale celor prezenți. Nu mai există teamă și neîncredere. Fiecare îngenunchează cu smerenie și lacrimi cerând iertare și mulțumind pentru toate.

Dragii mei, aceasta este Biserica lui Hristos, pe care nici porțile iadului nu o vor birui. Aceasta este credința vie a poporului român, aici e bucuria și Învierea care nu se va șterge vreodată din inimile noastre.

În fața acestei imagini pălesc toate atacurile împotriva bisericii și toate răutățile celor care afirmă că a scăzut încrederea oamenilor în biserică.


Alexandra Nadane,15 august 2013