Prospecțiuni geologice pentru gazele de șist în zona Mănăstirii Putna

joi, 20 iunie 2013

| | |



19.06.2013- Napoca News: Fără acordul Mănăstirii Putna o firmă de prospecţiuni geologice desfăşoară explozii subterane controlate cu dinamită, care afectează pânza freatică din jurul sfântului lăcaş, unde îşi odihneşte somnul de veci domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Călugării Mănăstirii Putna au blocat activitatea firmei geologice SC Prospecţiuni SA din Bucureşti care caută prin explozii controlate hidrocarburi şi gaze de şist. Călugării au descoperit că unele izvoare sau fântâni din jurul mănăstirii au fost poluate uşor cu hidrogen sulfurat în urma prospecţiunilor geologice. Apa potabilă pentru mănăstire şi comuna Putna poate fi afectată datorită prospecţiunilor geologice cu dinamită.

Monahul Iustin, consilierul juridic al Mănăstirii Putna, a făcut demersurile legale către autorităţi pentru interzicerea prospecţiunilor geologice pe teritoriul aparţinând Mănăstirii Putna. Părintele Anastasie a afirmat că explozia cu dinamită controlată afectează fonic pe o suprafaţă de 10 Km în subteran, iar apele freatice pot fi prin unda de propagare perturbate de cutremure de mici dimensiuni, ce duc la infestarea cu sulf a izvoarelor de apă potabilă. Părintele stareţ Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Judeţului Suceava să blocheze activitatea firmei care caută în realitate gaze de şist şi vor de fapt „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roşia Montană”.