Primatul Bisericii Romano-catolice din Belgia răspunde prin rugăciune la un atac al activiştilor homosexuali

miercuri, 29 mai 2013

| | |


John-Henry Western

24 aprilie 2013

În data de 23 aprilie, data la care atât Biserica Ortodoxă cât şi cea Romano-catolică îl prăznuiesc pe Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Primatul Bisericii Romano-catolice din Belgia, arhiepiscopul Andre-Joseph Leonard, a dat dovadă de un calm şi de o răbdare într-adevăr mucenicească, mărturisitoare atunci când a fost atacat de câteva manifestante pentru drepturile homosexualilor.

Atacul a avut loc în timpul unei dezbateri pe tema libertăţii de exprimare desfăşurate la Universite libre de Bruxelles (ULB).

Cele patru femei care au manifestat împotriva episcopului (reprezentante ale Mişcării FEMEN - susţinătoare a avortului şi a homosexualilor) au pătruns pe scenă iar acolo s-au dezbrăcat, descoperindu-şi astfel sloganurile blasfemiatoare şi defăimătoare la adresa Bisericii şi a episcopului, pictate pe piept şi pe spate, cum ar fi: „My body, my rules” (corpul meu, regulile mele) sau „Anus dei is coming” (aluzie la expresia „Agnus Dei is coming”, care înseamnă „Mielul lui Dumnezeu va veni”). De asemenea, femeile purtau şi o pancartă pe care scria „Stop homofobiei”.

Femeile l-au atacat pe episcopul Joseph Leonard cu strigăte, injurii, şi calomnii şi l-au stropit cu apa, din sticle de forma Fecioarei Maria.

În cele câteva minute cât a durat atacul, episcopul a rămas la locul său, aşezat pe scaun şi cu ochii închişi, cufundat în rugăciune.

După ce josnicul atac a luat sfârşit, cele patru femei fiind forţate să coboare de pe scenă, episcopul a sărutat una din sticlele de forma Sfintei Fecioare Maria, aruncate de manifestante.

Cotidianul belgian, Le Soir a scris despre acest eveniment pe baza interviului luat unui participant la dezbatere: „Episcopul a fost foarte calm şi a rămas în poziţie de rugăciune, având mâinile împreunate. Cred că se ruga pentru noi.”

Potrivit FEMEN, atacul a fost provocat de un interviu al arhiepiscopului primat al Belgiei, în care acesta recomanda creştinilor care au astfel de înclinaţii homosexuale să ducă o viaţă de celibat, aşa cum este potrivit tuturor persoanelor singure.

Nu este pentru prima dată când Arhiepiscopul Joseph Leonard este atacat pentru susţinerea în public a învăţăturii Bisericii cu privire la homosexualitate, precum şi pentru îngrijorarea şi preocuparea sa pentru cei care se află într-o astfel de situaţie.

Încă din anul 2007, pe atunci în poziţia de Episcop al Diocezei Namur (Belgia), Joseph Leonard a fost acuzat de o infracţiune împotriva legii belgiene anti-rasism, din cauză că a caracterizat actele homosexuale ca fiind „anormale”.

În anul 2008 a fost achitat de acuzaţiile de homofobie, după ce şi-a apărat şi argumentat în cadrul procesului învinuirile aduse.

În anul 2010, ca proaspăt arhiepiscop de Bruxelles, a devenit ţinta mişcărilor de homosexuali şi a fost învinuit de prim-ministrul Belgiei, după ce ar fi spus că SIDA este o afecţiune apărută pe fondul unui comportament sexual deplasat, incluzând aici şi activitatea homosexuală.

De asemenea, tot în anul 2010, arhiepiscopul a fost atacat în catedrala în care slujeşte de către un bărbat care i-a aruncat în faţă o plăcintă cu cireşe. Din nou, acelaşi lucru se va întâmpla şi un an mai târziu, atunci când manifestanţii homosexuali i-au aruncat în faţă o plăcintă cu cremă, la Universitatea Catolică Louvain-la-Neuve, în apropierea oraşului Bruxelles.


Deoarece în timpul păstoririi sale statul belgian a legalizat eutanasia şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, arhiepiscopul Leonard a desfăşurat o activitate intensă în această direcţie, fiind totodată şi un mare susţinător al mişcărilor pro-vita din Belgia.

Traducerea şi adaptarea: Cosmin Pristavu