Marşul Pentru Viaţă de la Roma ... sau cum se pot strânge milion de semnături pentru Viaţă

joi, 2 mai 2013

| | |







De Hillary White, coresponent de la Roma

Roma, 15 aprilie 2013 – Ediţia din acest an a Marşului Pentru Viaţă, ce se desfăşoară la Roma, coincide cu efortul din plan internaţional de a determina Uniunea Europeană să interzică finanţarea cercetărilor efectuate asupra embrionilor umani, şi să declare că toate fiinţele umane au dreptul la viaţă “din momentul concepţiei”.

Joseph Meaney, Director Centrului de Coordonare Internaţională a asociaţiei Human Life Internaţional, aflat la biroul de la Roma, a declarat pentru site-ul LifeSiteNews.com, că evenimentele precum Marşul pentru Viaţă sunt esenţiale pentru promovarea, la nivel politic, a noţiunii de viaţă, în condiţiile în care mass-media a ignorat cu generozitate acest aspect.

Militanţii pentru Viaţă din Europa au adoptat pe parcurs Marşul anual pentru Viaţă şi au început să mobilizeze mişcarea şi pe teritoriul Statelor Unite. Mulţi lideri au participat la marşul organizat în Washington DC, şi au decis să facă la fel şi în ţările lor natale”, a declarat acesta.

La Roma, ca şi în alte capitale europene, entuziasmul faţă de marş este în creştere. Anul trecut, chiar şi organizatorii au fost surprinşi de rezultate când, la Marş, au fost prezenţi 15.000 de participanţi, de trei ori mai mulţi decât anticipaseră.

În ceea ce priveşte Marşul pentru Viaţă organizat în Washington, evenimentul de la Roma evidenţiază puternica poziţie pro-viata a multor tineri italieni, care au participat în număr mare la eveniment, în luna mai a anului trecut. Evenimentul beneficiază, de asemenea, şi de sprijinul asociaţiilor creştine, precum şi de cel al grupurilor medicale, incluzând Asociaţia Ginecologilor şi Obstetricienilor Italieni, Uniunea Catolică a Farmaciştilor şi Asociaţia Italiană a Medicilor Catolici.

Ediţia din 12 mai a Marşului pentru Viaţă este însoţită, anul acesta, de campania “Unul dintre noi”, ce are ca scop interdicţia completă, în cadrul Uniunii Europene, a finanţării avorturilor şi a cercetărilor efectuate asupra embrionilor umani.

Campania “Unul dintre noi” a fost lansată anul trecut la Roma, la nivel continental, de către reprezentanţi ai Mişcării pentru Viaţă din douăsprezece ţări ale Uniunii Europene. În Italia, această campanie are reprezentanţi în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici Italieni, a CEI şi a Forumului Familiei, a diverselor asociaţii sanitare, a grupurilor Medicilor Catolici, precum şi în cadrul grupurilor Laicilor Catolici Pro-Viata.

Petiţia “Unul dintre noi” susţine următoarele: “În vederea asigurării consecvenţei în domeniile sale de competenţă în care este pusă în joc viaţa embrionilor umani, Uniunea Europeană ar trebui să stabilească o interdicţie în aşa fel încât să fie stopate acele activităţi ce implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării şi dezvoltării, precum şi în cel al sănătăţii publice.

Campania necesită strângerea unui număr de un milion de semnături, până la data organizării Marşului pentru Viaţă, la Roma.

Meaney a declarat pentru LSN că evenimente precum Marşul pentru Viaţă au un efect benefic asupra activiştilor pro-viata: “Ridică moralul participanţilor care, altfel, au rareori ocazia de a se alătura unei mulţimi de oameni ce împărtăşesc aceleaşi opinii.

Problema pusă în temă este una de maximă importanţă şi urgenţă pentru Italia, unde rata de fertilitate a crescut extrem de puţin, de la un minim istoric de 1.3 copii născuţi la o femeie, la 1.41 copii născuţi la o femeie, o rată pe care specialiştii în politici demografice o traduc sub forma unui viitor dezastru economic în următorii 50 de ani, dacă situaţia nu se va îmbunătăţi. Rată scăzută a naşterilor indică, de asemenea, o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei; în anul 2012, vârsta medie a femeilor italiene era de 45 de ani. În Italia, numărul desecelor prevalează numărul naşterilor, cu un raport de 9.06 naşteri la 1000 de locuitori, comparativ cu cifra de 9.93 decese, la mia de locuitori.

Traducător: Diana Orzan