Elveţia: iniţiativă împotriva avorturilor

vineri, 3 mai 2013

| | |



O nouă iniţiativă populară, initulată “Să protejăm viaţa pentru a recupera pierderea a miliarde de vieţi, a fost lansată marţi, 26 feb. 2013, in Elveţia, de către mişcările anti-avort.


Iniţiatorii acestei acţiuni critică aspru societatea modernă şi mentalitatea acesteia de contracepţie, care contravine poruncilor lui Dumnezeu date oamenilor de a creşte şi a se înmulţi.

Mediile anti-avort lansează o nouă iniţiativă populară intitulată “Să protejăm viaţa pentru a recupera pierderea a miliarde de vieţi”. Pană la data de 26 august 2014 trebuie să strangă  cele 100.000 de semnături necesare pentru aprobarea ei, aşa cum citează Revista federală, apărută marţi, 26 feb. 2013.

Textul îşi propune să completeze constituţia cu o singură propoziţie: «viaţa umană este protejată». Scopul comitetului de iniţiativă, condus de Heinz Hürzeler, reprezentant al cantonului Glarus, ex-consilier municipal din partea Uniunii Democratice Federale, în prezent membru al Mişării socio-liberale, este de a împiedica avorturile, dar şi ajutorul dat suicidului sau cercetărilor efectuate asupre celulelor stem.

Avorturile sunt nefaste pentru economia elveţiană, întrucat conduc la reducerea PIB-ului şi a consumului, estimează comitetul într un comunicat de presă. Astfel, el susţine că cei 100.000 de copii care nu s-au născut în cursul ultimilor zece ani, din cauza unor întreruperi voluntare de sarcină, au determinat o pierdere economică de 333 miliarde de franci.

Cel puţin trei copii

Comitetul susţine: «concetăţenii noştri ar trebui să creeze din nou familii, să conceapă şi să crească copii». La argumentele economice se adaugă argumente de ordin religios.

Pe site-ul de pe Internet al promotorilor acestei iniţiative sunt afişate citate din Geneza şi sunt aspru criticate societatea modernă şi mentalitatea sa de contracepţie, care contravin prouncilor lui Dumnezeu de a creşte şi a se înmulţi. «Prea multe femei sunt sclavele pilulelor«. Pentru iniţiatori, ar fi ideal ca familiile să aibă «cel puţin trei copii».

O altă iniţiativă

Alte cercuri anti-avort au depus deja un text prin care se cere scoaterea taxei pentru întreruperea voluntară a sarcinii din sistemul asigurărilor de sănătate. Susţinută de anumiţi membri ai Uniunii Democratice de Centru (UDC) şi ai Partidului Democrat Creştin, iniţiativa se află în prezent la Adunarea federală.

Abrogarea incriminării avortului a fost aprobată în Elveţia de către 72,2% dintre persoanele cu drept de vot, în anul 2002. Astfel, prin regimul termenului, aşa cum se numeşte el, întreruperea voluntară a sarcinii este legală în primele 12 săptămani de sarcină (embrionul avand la acel moment cel mult 10 săptămani).

Femeia trebuie să invoce o situaţie dificilă, de suferinţă, iar medicul este obligat să o informeze asupra efectelor fizice şi psihice ale intervenţiei, precum şi asupra alternativei adopţiei.

După termenul de 12 săptămani, avortul nu poate fi practicat decat la recomandarea medicului, care demonstrează că avortul este necesar pentru evitarea unui pericol grav la adresa integrităţii fizice sau o stare de suferinţă extremă a femeii însărcinate.

Odată cu introducerea acestei reglementări, Elveţia a atins unul dintre cele mai joase nivele ale avorturilor din lume. Astfel, statisticile sunt de 6,4 întreruperi voluntare de sarcină la 1.000 de femei cu varstele între 15 şi 44 de ani, sau la aproximativ 11.000 de intervenţii anual.

Traducere din limba franceză de Ilinca Lavric