Pelerinaj de Paşte în Maramureş şi Bucovina

luni, 22 aprilie 2013

| | |


Agenţia de Turism "Sfântul Nicolae" organizează în perioada 1-7 mai 2013 un pelerinaj la mănăstirile din Maramureş şi Bucovina.

Ziua I: Miercuri, 1 Mai - Traseu: Bucureşti - Tg. Jiu - Haţeg - Alba Iulia - Râmeţ

Se va vizita Mănăstirea Lainici ctitorită de Schimnicul Atanasie în anul 1780 cu hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică"

Aici pelerinii se vor putea închina la copia Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare adusă în anul 2008 de la Mănăstirea Dohiaru din Sf. Munte Athos, la Moaştele Sfântului Irodion şi vor putea vedea mormântul Părintelui Adrian Făgeţeanu.

Următoarea mănăstire de pe traseu va fi Mănăstirea Prislop, ridicată de Sf. Nicodim de la Tismana în secolul XIV cu hramurile "Sf. Ioan Evanghelistul" şi "Înălţarea Sfintei Cruci. Se va merge la mormântul Părintelui Arsenie Boca şi la Peştera Sfântului Ioan de la Prislop.

Mănăstirea Râmeţ este o mănăstire de maici ctitorită în secolul XII de pustnici şi credincioşi care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, precum şi hramul Adormirii Maicii Domnului. La Mănăstirea Râmeţ se află Icoana Maicii Domnului “Pantanassa” vindecătoare de cancer, precum şi moaştele Sfântului Ghelasie de la Râmeţ.

Seara, pelerinii vor participa la slujba Deniei la mănăstire, unde vor fi şi cazaţi în camere cu două şi trei paturi.

Mănăstirea Rohia

Ziua II: Joi, 2 Mai - Traseu: Aiud - Turda - Dej - Rohia

La Aiud se va vizita Schitul "Înălţarea Sfintei Cruci" ridicat în Râpa Robilor, în 1992 de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici. Aici pelerinii se vor putea închina la Icoana Maicii Domnului "Oranta" şi la osuarul cu moaştele noilor mărturisitori din temniţele comuniste. Opţional se poate vizita şi Cetatea Aiudului.

La Mănăstirea Dumbrava credincioşii se vor închina la o Icoana Maicii Domnului şi vor vizita Centrul de copii şi bătrâni "Sfânta Veronica".


La Mănăstirea Nicula este Icoana Maicii Domnului pictată în anul 1681 de Preotul Luca din Iclod şi mormântul poetului Ioan Alexandru.

Mănăstirea "Sfânta Ana" - Rohia este o mănăstire de călugări ctitorită în 1923 de preotul Nicolae Gherman în memoria fiicei sale Ana şi aici se regăsesc o Icoană a Maicii Domnului pictată în Sfântul Munte Athos, casa poetului şi chilia Părintelui Nicolae Steinhardt, biblioteca mănăstirii care are peste 40.000 de volume, Casa cu Paraclis şi casa maramureşeană, precum şi mormintele  Parintilor Nicolae Steinhardt şi Serafim Man.

Seara se participă la Denia celor 12 Evanghelii, iar pelerinii vor fi cazaţi la mănăstire în camere cu patru paturi.

Cimitirul vesel - Foto: Mihai Traila

Ziua III: Vineri, 3 Mai - Traseu: Sighet - Săpânţa - Bârsana - Moisei

În această zi se vor vizita Memorialul de la Sighet, Cimitirul vesel din Săpânţa, Mănăstirea Bârsana unde se va participa la Denia Prohodului şi Mănăstirea Moisei unde cazarea se va face în camere cu mai multe paturi.

Mănăstirea Voroneţ, Frescă

Ziua IV: Sâmbătă, 4 Mai - Traseu: Borşa - Câmpulung Moldovenesc - Voroneţ - Marginea - Putna

În această zi se vor vizita Mănăstirea Voroneţ ctitorită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare, mormântul Sf. Daniil Sihastrul, atelierul de ceramică neagră de la Marginea unde se va putea vedea şi expoziţia de ouă încondeiate şi mănăstirea Putna despre care marele Eminescu a spus că este "Ierusalimul Neamului Românesc". 

La Putna, pelerinii se vor putea închina la Icoana Maicii Domnului şi la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare. Vor participa, de asemenea, la Slujba Învierii Domnului, iar cazarea se va face la pensiune în camere cu două-trei paturi.

Mănăstirea Putna, Mormântul Sfântului Ştefan cel Mare

Ziua V: Duminică, 5 Mai - Traseu: Putna - Sihăstria Putnei

Pentru slujba de A doua Înviere se va merge la Mănăastirea Sihăstria Putnei unde este o Icoană a Maicii Domnului şi moaştele Sfinţilor Sila, Paisie şi Natan.

După Slujbă pelerinii vor merge să se închine la Chilia Sfântului Daniil Sihastrul şi la Biserica Dragoş Vodă, care este cea mai veche biserică de lemn din Europa.
Cazarea se va face tot la pensiune în aceleaşi condiţii ca cele prezentate mai sus.

Mănăstirea Dragomirna - Sursă foto: Wikimedia

 Ziua VI: Luni, 6 Mai - Traseu: Rădăuţi - Dragomirna - Suceava - Bucureşti 

În ultima zi se va vizita Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, Mănăstirea Dragomirna, unde se va participa la Sf. Liturghie şi Mănăstirea Sf. Ioan cel Noi din Suceava.

Plecarea va fi la ora 6.00 dimineaţa de la Universitate, iar costul este de 450 de lei. 

Informaţii suplimentare şi rezervări: 0723.336.555/0740.258.548.