Expoziţie de pictură la Sala Dalles: Horea Paștina

miercuri, 13 martie 2013

| | |



14 martie – 14 aprilie 2013

În data de 14 martie 2013, începând cu ora 18:00, la Sala Dalles din București are loc vernisajul expoziției artistului plastic Horea Paștina. În deschidere sunt invitaţi Dan Hăulică, Președinte de Onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă și Mircea Oliv, critic de artă.

Horea Paștina s-a născut la Alba Iulia, în septembrie 1946 și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, Bucureşti, secţia pictură, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Artistul expune începând cu anul 1977, an în care devine şi membru al UAPR. Din 1985, expune împreună cu grupul Prolog, al cărui co-fondator este, având o bogată activitate internaţională, în expoziţii şi simpozioane. În 1990, Horea Paștina obţine o bursă la Horn, Austria. În prezent, este profesor la Universitatea de Artă din Bucureşti.

Lacu, Prodromu, Marea Lavra (Foto: Andrei Rosetti)

 „Pictura lui Horea Paștina a cultivat întotdeauna principiul auster al meditației, opus voluptății pe care natura ne-o așază în față. El citește dincolo de explozia de vitalitate, de puterea acaparatoare a viului, adăugând acestei lumi misterul cunoașterii. Ceva impalpabil, dar perceptibil, stratifică lumea vizibilă. Exista în arta lui Horea Paștina o temeinicie a lucrului, a observației, dar mai cu seamă descoperim rigoarea cu care supune analizei natura, obiectele din preajmă. El ne demonstrează că nu motivul este important în pictură, ci proiecția asupra lui, bogăția interioară cu care îl descoperim”. (Maria Magdalena Crișan, Palatul Brâncovenesc, 2006)