Cuvinte pentru tineri (XX): A fi demn și senin este cel mai mare dar al tânărului

luni, 14 ianuarie 2013

| | |

Augustin Păunoiu - Ziarul Lumina


Ca în fiecare an, după 1990, este în tradiţia ASCOR-ului ca în ajun de An Nou să se adune studenţi din toată ţara la Mănăstirea Putna. Ei s-au simţit întotdeauna ca acasă când au ajuns aici, fiindcă sunt primiţi cu multă dragoste de părintele stareţ Melchisedec Velnic şi obştea mănăstirii, bineştiind că o parte din vieţuitorii acesteia au fost în timpul studenţiei lor membri ai asociaţiei.

Studenţi din toate domeniile: inginerie, ştiinţe ale educaţiei, medicină, economie, drept, silvicultură, au participat la toate slujbele din 31 decembrie 2012, 1 şi 2 ianuarie 2013. "Am ales să fim la Putna în aceste zile pentru cuvintele de învăţătură, pentru slujbele frumoase de la biserică din această perioadă a anului bisericesc. Nu oriunde în ţară întâlnim ceea ce aflăm la Putna. Ea a fost şi va rămâne pentru toţi un simbol naţional. Nu contează că eşti din Braşov, Iaşi, Constanţa sau Suceava. La Putna simţi că te cheamă ceva special. Ştefan cel Mare şi Sfânt este simbolul care ne uneşte astăzi pe toţi ca români, deşi, iată, au trecut peste 500 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Am dorit ca noul an să ne prindă în biserică, la rugăciune pentru unitate, pentru tot ceea ce e bun. Sperăm ca în 2013 să îndreptăm greşelile trecute şi să sporim în bine", a declarat Dinu Bogdan Doroftei, preşedintele filialei ASCOR Suceava, student în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, specializarea Energetică industrială. 

În după-amiaza primei zile din anul care a început, membrii ASCOR i-au colindat, după datină, pe stareţ şi obştea Mănăstirii Putna. Prima filială care a început urările pentru noul an a fost cea din Braşov. Au urmat studenţii din Galaţi, Suceava, Chişinău şi Iaşi, iar mai apoi copiii au venit şi l-au sorcovit pe arhimandritul Melchisedec, conducătorul lavrei ctitorite de domnul sfânt al Moldovei.


Fotograf: Mihai Bălan
La final, părintele stareţ i-a felicitat pe cei prezenţi, le-a mulţumit pentru colinda lor şi a rostit următorul cuvânt:

"Dacă Dumnezeu v-a chemat astăzi aici, iar voi aţi ales să veniţi şi nu să mergeţi în altă parte, sunt convins că iubiţi valorile şi ceea ce este frumos şi demn. Vă felicit încă o dată pentru aceasta, să vă ţină Dumnezeu cât mai mult şi să înmulţi acest dar pe care vi l-a dat Dumnezeu, să-l transmiteţi şi celor care vin, dar mai întâi să-l înmulţiţi întru voi.

Vă felicit pentru frumuseţea vieţii pe care vreţi să o duceţi, vă felicit pentru că vreţi să le arătaţi şi celorlalţi tineri din universităţi că se poate trăi şi altfel, că poţi să fii demn şi să nu trăieşti cu capul plecat, că poţi să nu te laşi prins de valurile lumii acesteia, târându-te prin răutăţi şi păcate. Vă felicit pentru că fugiți de droguri şi de tot ceea ce este pătimaş. Vă felicit pentru că aveţi faţa senină şi vă doresc să vă rămână senină. O puteţi păstra atât timp cât veţi avea un duhovnic, cât veţi avea legătură cu Hristos Domnul nostru pe care îl iubiţi şi care vă este învăţător. Dacă tata şi mama v-au spus cum să vă rugaţi, cum să colindaţi, cum să faceţi semnul Sfintei Cruci, acesta nu este un lucru neînsemnat. Puţini copii, puțini tineri mai ştiu aceste lucruri. Voi să duceţi mai departe acest dar pe care vi l-a făcut Dumnezeu, pentru că a fi demn şi senin este cel mai mare dar şi cel mai frumos chip al tânărului; să vezi că este demn, că este căutător în lucrurile lui Dumnezeu, în tainele culturii şi ale spiritualităţii. Să nu vă lăsaţi mărginiţi de păcat şi să depăşi bariera lui.
Fotograf: Mihai Bălan


A-ţi cunoaşte istoria, a-ţi cunoaşte valorile, a cerceta, este dat vouă şi nu altora. Atâta timp cât sunteţi tineri, cercetaţi şi învăţi, iar mintea să vă fie limpede. Cum credeţi că au învăţat un Eminescu, sau un Cleopa de la Sihăstria, ori atâţia și atâţia părinți şi oameni de cultură ai neamului nostru? Cu mintea limpede, fără a o lăsa să se pogoare întru cele de jos, încrezători şi avându-l pe Hristos înaintea ochilor. Să fiţi cu ochii aţintiţi asupra istoriei, a culturii şi a spiritualităţii noastre. Agentul funcţionalității unui neam este cunoaşterea rădăcinilor. Dacă nu ne cunoaştem rădăcinile, le pierdem; dar faptul că voi aţi venit aici din toate părţile ţării îmbrăcaţi în costume naţionale, aceasta arată că vă cunoaşteţi istoria. Să aprofundaţi şi mai mult şi să nu vă mulțumiți niciodată în a căuta cele adânci ale istoriei, ale culturii și ale spiritualităţii, pentru că atunci când te-ai mulţumit cu ceva, te-ai plafonat, te mărgineşti şi nu mai înaintezi, iar vouă, tinerilor, vă este dat să înaintaţi, să mergeţi din treaptă în treaptă, cu ajutorul unor modele pe care voi astăzi le căutaţi şi nu le găsiţi. Dacă nu v-aţi găsit un model, să vă străduiţi voi să deveniţi modele bune pentru copiii voştri, la catedră, în sălile de curs sau acolo unde vă va chema Dumnezeu să vă desfăşuraţi activitatea.
Fotograf: Mihai Bălan


Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă apere, să vă călăuzească, să vă ţină lângă El, dar să vă străduiţi şi voi să fiţi lângă El, prin cuminţenie, seriozitate şi demnitate. A fi smerit înseamnă a fi demn de ceea ce este înlăuntrul tău, de chipul lui Hristos pe care îl ai. Aceasta înseamnă să fii bine ancorat în valorile tale, căci nouă, românilor, ne-a dat Dumnezeu mult şi mult ne va cere. Alegeţi şi însuşiţi-vă tot ce este bun şi frumos, fiţi precum albina. Culegeţi ce este bun, ce este frumos şi duceţi mai departe mesajul pe care vi l-a dat Dumnezeu, de dragoste, de adevăr, de libertatea aceasta lucrătoare, înnoitoare, căci libertatea, dacă vine de la Dumnezeu şi noi o întoarcem către El, este lucrătoare şi înnoitoare, creatoare de valori.

Vă mulţumim pentru urare şi pentru dragostea voastră."