Susana Trimarco: femeia care a scăpat de prostituţie 900 de tinere dar care nu a reuşit să îşi salveze şi propria fiică

marți, 11 decembrie 2012

| | |

În Argentina protituţia este legală. Ca orice loc unde prostituţia este legală, abuzul nu dispare, ci se dezvoltă ca ciupercile după ploaie.

Știrea de mai jos este despre dragostea, durerea, lupta, reuşitele şi nereuşita unei mame a cărei fiică a fost traficată.

Bine ar fi dacă, atunci când cineva doreşte legalizarea prostituției, ar da un telefon acestei mame şi ar întreba-o cu ce a ajutat-o pe fiica ei şi pe femeile pe care le-a cunoscut faptul că prostituția este legală în Argentina.



La Plata, Argentina: Susana Trimarco este femeia a cărei fiică a anunţat că pleacă într-o zi la medic şi nu s-a mai întors niciodată. Disperată, Susana, după ce a apelat la poliţie, s-a lansat într-o investigaţie pe cont propriu, pornind de la premisa că fiica sa de 23 de ani a fost răpită şi forţată să practice sclavia sexuală.

Viaţa Susanei s-a transformat de atunci într-o adevărată telenovelă sud-americană, povestea fiind cea a unui caz greu de imaginat, care te-ar putea impresiona profund.

Având ca singur gând să-şi regăsească fiica, Susana Trimarco a vizitat toate bordelurile în căutarea unor indicii salvatoare.

Cunoscând situaţia tinerelor din bordeluri, femeia a luat o decizie nouă, adiacentă anchetei sale: să salveze practicantele scalviei sexuale şi să le ofere acestora şansa unui vieţi onorabile, în afara unui mediu promiscuu.

Trimarco s-a trezit în mijlocul unor grupuri de crimă organizată extrem de periculoase, încercând să strângă dovezi chiar şi împotriva poliţiei, a politicienilor şi mafiei.

Mişcarea a fost iniţiată în urmă cu zece ani. În prezent, Susana Trimaco este considerată o adevărată eroină pentru cele câteva sute de femei pe care a reuşit să le scape de ameninţările prostituţiei, fiind nominalizată la premiul Nobel pentru Pace, pe 28 noiembrie.

Anii petrecuţi în căutarea dreptăţii nu au ajutat-o pe Trimarco să îşi regăsească fiică

Maria de los Angeles „Marita” Veron, care avea 23 de ani în 2002, a dispărut din provincia Tucuman, lăsându-şi  în urmă nu doar mama ci şi o fetiţă de trei ani, Micaela.

“Trăiesc doar ca să o găsesc. Nu am altă viaţă iar cea pe care o am este dură, nu doresc nimănui o asemenea existenţă” a mărturisit femeia pentru The Denver Post.

Publicitatea făcută în jurul Susanei Trimarco a forţat autorităţile din Argentina să acorde o importanţă sporită cazului fiicei pierdute, trimiţând în judecată 13 persoane despre care s-a presupus că ar fi răpit-o pe Veron, pentru sclavie sexuală. Deşi prostituţia nu este considerată ilegală în Argentina, exploatarea sexuală a femeii este un delict.

Verdictul în acest caz este aşteptat joi, după un proces ce a durat aproape un an întreg

Persoanele trimise în instanţă, respectiv şapte bărbaţi şi şase femei, au pledat ca inocente iar avocaţii acestora consideră că nu există nicio dovadă clară care să susţină acuzaţiile ce le-au fost aduse.

Urmărită de o oarecare frustrare venită din aparenta indiferenţă a autorităţilor faţă de cazul fiicei sale, Trimarco şi-a pornit propria anchetă, luând ca primă probă mărturia unui taximetrist care a povestit cum a condus-o pe tânăra Maria de los Angeles la un bordel, unde fata a fost bătută şi forţată să se prostitueze. Şoferul se află printre inculpaţi.

Peste 150 de persoane au depus mărturie de-a lungul procesului, inclusiv mai multe foste prostituate, care au descris tratamentul brutal de care au avut parte în bordeluri.

Este posibil ca Maria Veron să fi fost răpită chiar de două ori, autorităţile fiind complice traficanţilor, conform spuselor lui Julio Fernanez, şefului departamentului de poliţie din Tucuman. După spusele unor martori, tânăra a fost observată într-o staţie de autobuz, la trei zile de la data iniţială a dispariţiei sale.

Se crede că Domingo Pascual Andrada, un ofiţer de poliţie din La Rioja, ar fi trimis-o pe Maria pe mâinile unor traficanţi din zonă. Andrada, şi el parte a grupului de inculpaţi, neagă orice implicare.

Câteva dintre fostele prostituate au declarat că au văzut-o pe Veron drogată şi într-o stare deplorabilă sau că fata ar fi fost vândută unui bordel din Spania

Campania Susanei Trimarco a beneficiat de o sponsorizare din partea statului, în vederea înfiinţării unei fundaţii pe numele fiicei dispărute. Până în momentul de faţă au fost salvate peste 900 de fete şi femei, victime ale traficului sexual, fundaţia oferind cazare, îngrijiri medicale, consiliere psihologică şi protecţie împotriva altor tentative de sechestrare.

Carlos Garmendia, avocatul Susanei Trimaco, este de părere că, oricare va fi verdictul, cazul deja a deschis ochii autorităţilor asupra unor probleme care, până nu demult, erau invizibile.

“Simt că fiica mea este încă în viaţă şi nu mă voi opri până nu o voi găsi. Dacă totuşi ea nu mai este, vreau corpul ei”, a mai spus Susana Trimarco.