Interviu cu Monahia Theodora Videscu, stareţa a mănăstirii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din Ellenvile (SUA)

joi, 13 decembrie 2012

| | |

Interviu cu Monahia Theodora Videscu, stareţa a mănăstirii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din Ellenville (SUA),  realizat de dr.  Cristian  Harghel. New York, 7 septembrie, 2012.


Maică Theodora , spuneţi-ne de unde veniţi şi care este misiunea pe care o aveţi de dus la bun sfârşit, aici, în America?

Vin din România, de la Patriarhia Română, unde am avut ascultare la Trustul de Presă Basilica al Patriarhiei Române. Am fost chemată aici de către  Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Nicolae Condrea, Arhiepiscopul celor două Americi, cu cu scopul de a continua viaţa monahală de la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Ellenville. De altfel, este unica mănăstire de maici din cuprinsul Arhiepiscopei Ortodoxe Române din America şi Canada. Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, am venit la New York  dimpreună cu 2 maici, una de la Mitropolia Olteniei iar cealaltă de la Episcopia Huşilor, pentru a redeschide Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Ellenville, Statul New York. Mica noastră obşte este formată din 3 maici şi un preot- slujitor. Dimpreună, am pus rânduiala monahală bazată pe învăţătura Sfinţilor Părinţi ai Bisericii noastre Ortodoxe, cu săvârşirea celor şapte laude şi Sfânta Liturghie zilnic, ascultări monahale specifice fiecărui loc în parte şi după puterile fiecăruia.


Cum vi se pare viaţa în America? Vă place aici?

Viaţa de zi cu zi a Americii îmi pare una liniştită, pastorală, aş spune, dacă mă gândesc la peisajul cu case mici, înecate de verdeaţă şi flori care îmi amintesc de cartierele cochete ale oraşelor româneşti. Viaţa societăţii americane nu o percep ca pe o agresiune asupra spiritului, căci lumea, în ansamblul ei merge în sensul ei, iar acest mers  nu ne împiedică, sau ar trebui să nu ne împiedice pe noi, monahii, în drumul mântuirii noastre. Ci dimpotrivă, ar trebui să ne rugăm şi mai mult, căci acesta este drumul, calea pe care noi trebuie să mergem. Dacă îmi place în America? Da, pentru că Dumnezeu este pretutindeni fără doar şi poate!

Ce eforturi sunt necesare pentru întemeierea, sau reînvierea şi dezvoltarea unei mănăstiri?

Efortul de a întemeia o mănăstire este imens şi face apel la toţi factorii: materiali şi spirituali, de “public relations”, de comunicare cu toţi membrii comunităţii româneşti şi nu doar. Este nevoie de muncă multă, cu fiecare dintre noi, pentru a stabili nişte reguli de convieţuire monastică într-un cadru diferit de cel din mănăstirile României. Acolo au construit mănăstiri marii voievozii, domnitorii, boierii ţării… pe când aici, în America se pune altfel problema: cine are nevoie de mănăstire? Cine are vocaţie monahală pentru a veni să se închinovieze într-o mănăstire americană? Pentru a face mănăstire este nevoie de timp, răbdare, dragoste şi multă, foarte multă jertfelnicie din partea tuturor.


Ce tip de legătură se stabileşte între creştinii mireni şi  membrii comunităţii monastice?

Legăturile ce se stabilesc între societatea civilă şi obştea monahală de la Ellenville în special, căci despre asta vorbim, sunt de frăţietate şi ajutor. Este o sinergie în modul cel mai propriu, căci unii fără alţii nu putem funcţiona, sau mă rog, putem, însă ceva lipseşte: mirenilor le lipseşte regăsirea cu Dumnezeu şi cu tradiţiile spirituale ale poporului român iar nouă, monahilor, ne lipseşte lucrarea misionară, căci nu avem pe cine să aşteptăm în curtea mănăstirii. Noi putem trăi în “seclusion”, dar nu  acesta  este scopul venirii noastre aici, ci acela de a fi prezenţi  în viaţa comunităţii, iar asta se împlineşte şi desăvârşeşte  în rugăciune, la sărbători şi hramuri când românii din aceste părţi ale lumii vin la mănăstire, ori atunci când au nevoie de sfat pentru viaţa lor.

Cum poate influenţa manăstirea viaţa oamenilor? Cum se manifesta  în lucrare  porunca şi  legea împlinită a iubirii dăruita noua de Domnul nostru Iisus Hristos?

Viaţa oamenilor este de obicei,  cea pe care ei şi-o doresc. Până la un nivel, căci atunci însă când omul simte că nu-i mai ajunge aerul şi ar vrea să evadeze undeva, mănăstirea este locul cel mai potrivit pentru a afla vreun răspuns sau poate chiar mai multe, frământărilor sale. Porunca dată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos ucenicilor Săi: “Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan 13,34), ne este şi nouă valabilă. Pentru că societatea umană funcţionează cel mai bine atunci când sunt împlinite valorile fundamentale ale umanităţii: pacea, dreptatea, iubirea. De aceea, mănăstirea, prin monahi, trebuie să cultive şi să perpetueze aceste valori, arătând omului care îi trece pragul milă, înţelegere, un cuvând bun, care toate la un loc nu sunt altceva decât chipul iubirii duhovniceşti despre care ne vorbeşte Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin cuvântul Sfintei Scripturi, prin toată viaţa Sa.


Care este  sau ar trebui să fie contribuţia mirenilor  la dezvoltarea şi înflorirea unei mănăstiri?

Contribuţia mirenilor ar trebui măsurată în tot ceea ce dragostea lor pentru Biserica lui Hristos îi îndeamnă să facă!

Nu întâmplător a fost ales Sf. Ioan Iacob Românul ca ocrotitor al acestui lăcaş. Ce ne puteţi spune în legătură cu acest eveniment încărcat de bucurie şi sens?

De îndată ce am ajuns în America, la data de 17 iunie 2012, în Duminica Sfinţilor Români, a fost redeschisă mănăstirea şi s-a decis punerea celui de-al doilea hram – Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva. Acest părinte român născut la Crăiniceni, în judeţul Botoşani, a fost un mare mărturisitor al Ortodoxiei pe pământul Ţării Sfinte unde şi-a petrecut 24 de ani din viaţă până la plecarea sa la Domnul (5 august 1960). Sfântul Ioan Iacob a ajuns, iată, acum, în America prin intermediul acestui hram al Mănăstirii noastre. Şi cred că Sfântul se bucură văzându-şi împlinită o dorinţă fierbinte a lui, aceea de a face cunoscut şi pe pământul american, românilor plecaţi de acasă, cum să-şi înţeleagă trăirea de “străin printre străini”. Adică prin smerenie şi iubire. Într-una din poeziile sale, Sfântul Ioan Iacob scrie: “Fii pribegi ai ţării mele,/ Necăjiţi printre străini,/ Nu uitaţi menirea voastră, / De români şi de creştini”. 

Sfântul nostru Ioan Iacob din Valea Hozevei a avut o viaţă plină de încercări şi de nevoinţe acolo, în pământul biblic al Ţării Sfinte, despre care putem citi în biografia sa. Dar şi-a depăşit firea, a ieşit din tiparele unei vieţi petrecute într-o comodă multţumire de sine, îndeletnicindu-se întotdeuana cu postul şi cu rugăciunea. Cei care l-au cunoscut pe când trăia, povesteau că Sfântul nu râdea niciodată. Era aspru cu sine, şi prin urmare, şi cu ceilalţi.  Sfântul Ioan Iacob este un model de smerenie şi dragoste pentru Biserică, pentru neam şi ţară, pentru vieţuirea monahală; pentru iubirea de Hristos. Hramul principal al Mănăstirii de la Ellenville este Acoperământul Maicii Domnului iar cel de-al doilea, al Sf. Ioan Iacob de la Hozeva. Acest Sfânt stă alături de marii Sfinţii ai Bisericii Universale, căci şi-a desăvârşit trăirea pe pământ, încununându-se de sfinţire. Noi îl avem ca ocrotitor şi mijlocitor în rugăciunile noastre şi nădăjduim că el să fie liantul unei frumoase convieţuirii monahale împreună-lucrătoare cu toţi românii din diaspora americană şi canadiană. Şi rugăm pe Sfântul Ioan Iacob să ne ocrotească pe toţi, să ne ajute să călătorim cu demnitate către “Ierusalimul cel de Sus”.


Am înţeles ca slujbele în timpul săptămânii se ţin noaptea. Pe lângă rugăciunea  care este preocuparea de bază, slujbe şi pomeniri,  care este lucrarea maicilor în timpul zilei?

O zi din Mănăstirea de la Ellenville se desfăşoară după rânduiala tipicului vieţii monahale rânduite de către Sfinţii Părinţi: zilnic Utrenia, Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, cele 7 laude, Acatistul zilei, Vecerina, Pavecerniţa, pomenirea celor adormiţi. Timpul unei zile este dedicat rugăciunii de la biserică (aproximativ 7 ore pe zi în timpi diferiţi), şi ascultărilor rânduite: bucătăria, trapeza, primirea de oaspeţi, lucrul la atelierul de veşminte preoţeşti, precum şi participarea la Sinaxa monahală a mănăstirii (o dată pe săptămână). De asemenea, sunt evenimente religioase la alte parohii din cadrul Arhiepiscopei Ortodoxe Române a celor două Americi, la care luăm parte prin prezenţă şi slujire.


Ce mesaj doriţi să le transmiteţi romanilor ce vor citi acest interviu?

Mesajul Mănăstirii noastre este cuprins în dorinţa de a trăi în comuniune şi pace cu toţi membrii comunităţii româneşti de pe acest continent. Iar acest lucru se realizează printr-o relaţie vie, aceea împlinită în vizitarea mănăstirii, participarea la evenimentele bisericeşti şi împreună-lucrare a laicilor cu personalul monahal al mănăstirii. Şi nu în ultimul rând, dorinţa expresă şi pe care o exprim acum, în acest interviu, este aceea că ar fi un fapt demn de noi, popor român creştin-ortodox de 2000 de ani, să punem temelia unei mănăstiri aici, pe pământul american. Să visăm împreună la acest proiect şi să îl punem în practică, cât încă mai este vreme. Să construim pentru cei de astăzi şi pentru generaţiile viitoare o mănăstire care să cuprindă în ea toată dragostea noastră pentru Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu şi pururea Fecioara Maria, şi pentru toţi Sfinţii care s-au jertfit pentru numele lui Iisus Hristos Domnul nostru. Şi dincolo de toate cele ale unei lumi trecătoare, să privim cu demnitate la crucea care ne-a fost dată şi să o purtăm, la fel. Să punem în centrul vieţii noastre pe Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat a treia zi în Ierusalim, Cel Care ne-a lăsat nouă aceste cuvinte: “şi iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin” [Matei 28:20].

Vă mulţumim pentru frumoasele cuvinte, mesajul încărcat  de sens şi indemn spre conlucrare cu aproapele şi cu Dumnezeu, şi pentru  grija pe care o aveţi fata de noi, romanii de aici din America. Să ne ajute Dumnezeu să vedem  aceste vise întrupate şi lucrarea dusă la bun sfârşit.

Mănăstirea este situată în Ellenville, la aproximativ 100 mile de New York, într-o frumoasă şi pitorească zonă deluroasă , împădurită şi foarte liniştită.  Adresa manăstirii este: 164 Frog Hollow Road, Ellenville, New York, 12428. 

September 7, 2012 – Ellenville, Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului Ellenville