4-7 Decembrie: Festivalul Tarkovski

miercuri, 5 decembrie 2012

| | |


Patru zile îi sunt dedicate în Capitală marelui cineast, de astăzi până vineri, în prezenţa surorii sale, Marina Tarkovskaia, şi a altor personalităţi care s-au aflat în preajma lui.

Un eveniment cultural de excepţie încheie această toamnă: Zilele Tarkovski la Bucureşti. Nu este vorba de un simplu festival, ci de o manifestare complexă, cuprinzând un simpozion internaţional, vernisarea unei expoziţii şi proiecţii de filme, toate dedicate uneia dintre cele mai importante personalităţi ale secolului XX, nu numai artistice, cineastul rus Andrei Tarkovski (1932-1986).


Evenimentul, care se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) şi Cinemateca Eforie, marchează împlinirea, în acest an, a 80 de ani de la naşterea regizorului (pe 4 aprilie) şi este intitulat „Tarkovski în 2012“.

O manifestare similară a avut loc în 2006 la Bucureşti, la data aceea împlinindu-se 20 de ani de la prematurul deces al cineastului, în 1986, la Paris (în urma unui cancer la plămâni).

La fel, şi acum evenimentul dedicat lui Tarkovski este onorat de prezenţa surorii sale, scriitoarea Marina Tarkovskaia (totodată, principalul legatar al moştenirii tarkovskiene), precum şi a soţului acesteia, regizorul Aleksandr Gordon (coleg şi prieten cu cineastul, autor al unui volum memorialistic despre acesta).

Manifestarea se încadrează într-una mai amplă, Zilele Culturii Ruse în România, care au mai inclus prezenţa Rusiei la Târgul de Carte Gaudeamus şi Zilele Filmului Rus, desfăşurate la Cinema Studio săptămâna trecută.

Pe platou la „Sacrificiul“, în insula Gotland

Un alt oaspete important este Layla Alexander-Garett, artist fotograf britanic. Destinul a făcut ca aceasta să fie traducătoarea personală a lui Tarkovski pe platoul de filmare pentru „Sacrificiul“, turnat pe insula suedeză Gotland în 1986 (acolo unde s-a retras, în ultimele decenii de viaţă, un alt geniu al cinematografiei, suedezul Ingmar Bergman).

Din această experienţă a rezultat expoziţia foto „Andrei Tarkovski: Ultimul film“, itinerată din 2010 în mai multe oraşe ale lumii şi vernisată acum la Bucureşti – miercuri, la ora 14.00, în Sala Acvarium de la MŢR, în prezenţa artistei.

Cu ocazia vernisajului, va fi lansată şi seria „Tarkovski“ a Editurii Arca Învierii, coordonată de istoricul de film Elena Dulgheru. Aceasta este autoarea a trei cărţi despre regizorul rus, printre care o carte-interviu cu sora acestuia, „De vorbă cu Marina Tarkovskaia“, apărută în 2004.

Două reconstituiri prin documentar

Layla Alexander-Garett este, totodată, autoarea cărţii „Tarkovsky: The Collector of Dreams“ şi a albumului fotografic „Andrei Tarkovsky: A Photographic Chronicle of the Making of «The Sacrifice»“ (Marea Britanie, 2011). Pe baza acestor cărţi, s-a realizat filmul documentar @„Andrei Tarkovski: Culegătorul de vise” (Rusia, 2010), regia Evgheni Borzov, care va fi proiectat la Eforie, joi la ora 17.00.

Documentarul recreează procesul realizării filmului „Sacrificiul“, utilizând fotografii şi materiale video unicat surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului.

Un alt documentar interesant semnat de Evgheni Borzov este „Magnetismul memoriei“ (Rusia, 2006), care va fi proiectat la Eforie miercuri, la ora 17.30. Filmul redă, prin interviuri cu martori, o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo (localitate din zona natală a regizorului) în 1976. Ambele documentare vor fi prezentate de Elena Dulgheru.

Enigma Tarkovski

Deschiderea festivă a avut loc marţi, de la ora 17.00, la Sala Horia Bernea de la MŢR, şi a fost proiectat documentarul „Enigma lui Andrei Rubliov“ (Rusia, 2007), iar seara festivă de închidere tot acolo, vineri de la ora 19.00.

Simpozionul internaţional „Tarkovski în 2012“ se va desfăşura în aceeaşi sală, în două părţi: miercuri, între orele 9.00 şi 12.30 (vorbitori: Marina Tarkovskaia, Aleksandr Gordon, Costion Nicolescu), şi joi, între orele 13.00 şi 15.00 (vorbitori: Dmitri Salînski şi Layla Alexander-Garett). Va fi continuat, între orele 15.00 şi 16.30, de masa rotundă „Receptarea operei lui Tarkovski astăzi“; printre invitaţi: prof. univ. Manuela Cernat, Alexandra Titu, Elena Loghinovski, Costion Nicolescu ş.a.

Astăzi ne deplasăm de câteva ori mai repede decât în secolul trecut. Dar nu am devenit mai fericiţi din acest motiv.

Adevărata funcţie a imaginii artistice, menirea ei cea mai înaltă este de a ne deschide posibilitatea relaţiei cu infinitul.

Andrei Tarkovski

regizor

„Rubliov“ şi „Solaris“

Opera lui Tarkovski este compusă din capodopere, de la mediumetrajul „Compresorul şi vioara“ (1961), până la filmul său final, „Sacrificiul“, turnat în Suedia în 1986. Dintre acestea, spectatorii vor putea vedea la Cinemateca Eforie, „Andrei Rubliov“ (1966) – miercuri, la ora 19.00 şi „Solaris“ (1972) – joi, la ora 18.30. Filmele vor fi prezentate de istoricul de film Dmitri Salînski, din Rusia, autor a două cărţi despre Tarkovski.

Sursă: Adevărul