Școala de Duminică - IPS Iosif: modele pentru tineri

luni, 5 noiembrie 2012

| | |


IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, vorbeşte despre modelele tinerilor în cadrul emisiunii „Familia creştină” de la TV Trinitas.

Fragmente:

De ce avem nevoie de modele?

Pentru că aşa ne-a făcut Dumnezeu, în sensul că a pus conştiinţa care cere de la noi mai mult decât ceea ce suntem. Există această tensiune irezistibilă între ceea ce trăim aici, ceea ce am dori să trăim şi ceea ce Dumnezeu a pus ca o chemare înspre El. De cele mai multe ori această chemare nu este conştientizată de om, mai ales de tânăr, deşi vedem foarte clar că încă din copilărie căutăm modele, iar acestea sunt tata şi mama. De aceea eu spun foarte des: Dacă copilul nu învaţă să iubească şi nu va înţelege să iubească încă de la sânul mamei, va înţelege foarte greu iubirea lui Dumnezeu.

Apoi copilul vede ceea ce face tata, copii văd în general ceea ce fac părinţii împreună şi se imprimă în viaţa lui un anumit fel de a gândi, de a vorbi, atitudini pe care de foarte multe ori le împrumutăm.

Ce facem atunci când modelul lipseşte din familie? Sunt multe familie care se despart...

Din păcate foarte multe familii se separă, iar copiii trăiesc o dramă a separaţiei părinţilor, nu ştiu să o arate, dar o trăiesc, o spun toate studiile de specialitate. Copiii nu o vor spune, dar o vor trăi de-a lungul întregii vieţi ca pe ceva care i-a dărâmat interior.

Şcoala va avea un rol foarte important, la fel Biserica şi comunitatea. Trebuie să revenim la adevăratele comunităţi parohiale, în care oamenii se cunosc, îşi cunosc problemele şi ar fi bine ca preotul paroh să se implice în problemele familiilor, a divorţurilor, a păcatelor mari care atacă familia, plecarea unuia dintre soţi în străinătate, lucruri care deja pun probleme în alegerea unui model.

Cine este modelul? Profesorul, un adult, Biserica, o stea de cinema, de muzică? Nu se ştie, dacă părintele nu poate urmări pe cine alege copilul ca model. Într-o familie în care mama şi tata lucrează zece ore pe zi, abia au timp să-şi ducă copiii dimineaţa la şcoală şi se mai văd seara, care e modelul copilului? Şi-l alege de la şcoală, de la televizor, de pe internet, sau din orele de lectură, în măsura în care acestea mai există. Mama şi tata sunt cei care deschid portiţa înspre modelele proprii. Nu impun, nu devine moralizatori, dar îi îndeamnă să facă binele, să-i urmeze lui Dumnezeu prin fapte, iar portiţele deschise spre modele sunt portiţe deschise spre interior. Copilul, tânărul, este o lume foarte bogată, ca un burete care absoarbe tot.

Pot fi sfinţii modele pentru tinerii din ziua de astăzi?

Uneori suntem inconştienţi că ceea ce căutăm apropiindu-ne de Sfintele Moaşte este un model de urmat. Vrem să ne umplem de ceea ce este celălalt, de sfântul care nu este mort, ci este viu şi, de fapt, apropiindu-ne de rămăşiţele sfinte dorim să ne umplem de acest har şi asta înseamnă că este un model pe care omul îl caută şi îl cheamă din adâncul sufletului lui.

IPS Justinian Chira spunea că omul nu caută să facă rău, omul caută să facă bine şi uneori dorind să facă bine îşi face rău şi orb fiind, caută. Uneori mai pune mâna în foc, alteori cade, alteori se loveşte, important este să se ridice.