15 pictori realizează icoane bizantine în faţa vizitatorilor la Mogoşoaia

vineri, 9 noiembrie 2012

| | |


La Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia se desfăşoară între 6 şi 9 noiembrie 2012 Atelierul internaţional de pictură bisericească intitulat "Icoana bizantină, tradiţie şi modernitate". Aflat la a 5-a ediţie, desfăşurat pentru a doua oară în România, atelierul se bucură de prezenţa a 15 pictori iconari din mai multe ţări ortodoxe, care prezintă pentru publicul românesc timp de trei zile etapele realizării unei icoane bizantine pe lemn.

Nucleul atelierului internaţional de pictură bisericească, organizat pentru a cincea oară consecutiv, este Grupul EIKONA, format din 11 pictori iconari, cadre didactice universitare, care doresc să împărtăşească tuturor celor interesaţi tainele picturii bisericeşti în stil bizantin şi să realizeze în acelaşi timp un dialog viu între tradiţiile de pictură din ţările ortodoxe.


Atelierul este deschis vizitatorilor care au astfel ocazia să vadă iconarii la lucru, fiecare pictând pe lemn o icoană înscrisă în aria tematică "Vederea lui Dumnezeu".

Deschiderea oficială a avut loc marţi, 6 noiembrie, când un sobor de preoţi, format din părintele protopop Constantin Păun al Protopopiatului Ilfov Nord din Arhiepiscopia Bucureştilor, părintele Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, şi părintele Anthony Salzman de la Universitatea Americană "Georgia", a săvârşit slujba Sfinţirii mici a apei.


Programul atelierului este între orele 9:00 şi 13:00 şi 15:00 şi 19:00. Vineri, 9 noiembrie, între orele 10:00 şi 13:00, va avea loc o masă rotundă la care participanţii la atelier şi invitaţii vor vorbi pe marginea temei generice a atelierului. Tot vineri, la ora 18:00, va fi vernisată expoziţia care cuprinde lucrările pictorilor de la atelier. Expoziţia va fi deschisă până la data de 2 decembrie. 

Evenimentul de la Mogoşoaia este dedicat memoriei părintelui Sofian Boghiu, fost stareţ Mănăstirii Antim din Bucureşti, pictor bisericesc şi iconar, de la a cărui naştere s-au împlinit anul acesta 100 de ani. Din grupul de organizatori ai Atelierului internaţional de pictură bisericească fac parte Complexul Muzeal "Palatele Brâncoveneşti" Mogoşoaia, EIKONA, Librăria Bizantină.

Sursă: Ziarul Lumina