Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației

joi, 11 octombrie 2012

| | |

Referitoare la predarea religiei în școlile publice și la atacurile asupra acesteia


București, 6 octombrie 2012

Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,

Organizaţiile noastre își manifestă îngrijorarea pentru atacurile repetate față de predarea religiei în instituțiile publice de învățământ, atacuri orchestrate de organizații care au ca unică rațiune de a fi marginalizarea actului de credință în societate și impunerea agendei ideologice secular-ateiste.

De ani buni, la fiecare debut de an școlar, aceste organizații, care, deși nu au reprezentativitate reală, se pretind a fi „reprezentanți ai societății civile”, încearcă pe toate căile posibile nu numai eliminarea simbolurilor religioase din școli, ci și eliminarea predării religiei, în paralel cu promovarea secularismului agresiv și a unei pretinse „toleranțe” față de anumite categorii „discriminate” religios.

Noua solicitare de modificare a manualelor de religie, despre care am aflat din presă joi 4 octombrie 2012, este o altă diversiune: întrucât nu au reușit să obțină modificarea legii în sensul dorit (eliminarea orei de religie), secular-ateiștii urmăresc să facă practic inutilă predarea acestei materii prin transformarea cursului de religie într-unul de istorie călduță, din care să fie scoase referirile la sistemul de valori tradiționale, moral-religioase. Cei în cauză își motivează acțiunile prin pretinsa grijă față de copiii îndoctrinați cu o „religie intolerantă și agresivă”, însă ei înșiși promovează o agendă ideologică agresivă și realmente intolerantă la adresa persoanelor cu convingeri moral-religioase.

Am aflat, de asemenea, cu stupoare despre o tentativă, de inspirație bolșevică, de intimidare a directorilor de școli, amenințați cu plângeri penale pentru vini închipuite privind modalitatea de organizare a orelor de religie. Dorim să vă informăm și vă rugăm să transmiteți celor vizați că vă oferim asistență juridică gratuită prin juriștii și avocații noștri. De altfel, vă reamintim că în urmă cu 6 ani am avut o astfel de colaborare de succes. Atunci a avut loc o încercare de îndepărtare a simbolurilor religioase din școli, coordonată de aceleași persoane, cu sprijinul unei instituții a statului (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării). Spre meritul comun, ministerul pe care îl conduceți și organizațiile noastre au reușit contracararea în instanță a acestui atac.

Ne afirmăm convingerea că predarea religiei în școli, evident cu respectarea deplină a libertății de opțiune și de convingere a reprezentanților legali ai minorilor, este stringent necesară în perioada actuală, de accelerată dezintegrare socială, în care copiii și tinerii sunt lipsiți de modele și de repere morale reale. Rămânem dispuși la dialog și vă rugăm pe această cale să ne considerați partenerii ministerului și ai dvs. personal în orice demers onest pentru ridicarea calității actului educațional și spre beneficiul societății în general.

Cu prețuire deosebită,

Alianța Familiilor din România, prin Bogdan Mateciuc

Asociația PRO VITA Fil. București, prin Bogdan Stanciu

Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului, prin Virgil Vlăescu

Asociația „Ortodoxia Tinerilor”, prin Claudiu Bălan

Asociația WorldTeach, prin Beniamin Lup

Alianța pentru Demnitate Națională, prin Iulian Capsali

Asociația „Rost”, prin Claudiu Târziu

Asociația Civic Media, prin Victor Roncea

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, Filiala Iaşi, prin Margareta Vlad

Asociația de Științe Etnologice din România

Ateneul Tătarași, Iași, prin Liviu Brătescu

Asociaţia „Alexandu Lăpuşneanu”, Iaşi, prin Aurica Ichim

Asociaţia Communio, Iaşi, prin Eugenia Burdea

Asociaţia „Dialog pentru Dezvoltare”, Iaşi, prin Isabela Cioata

Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, Iași, prin Dana Răileanu

Asociaţia Meşterilor Populari din Bucovina, prin Florin Cramariuc

Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului, prin Costi Lungu

Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti” Alba, prin Petruța Pop