„Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul"

marți, 30 octombrie 2012

| | |


Directorul Institutului pentru Studii Globale, din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), profesorul universitar doctor Vasile Boari, a susţinut că în dezbaterea crizei economice se ocoleşte un subiect esenţial: criza spiritului. 

„Eu cred că dacă nu reuşim să dăm Europei un suflet, partida e pierdută. Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul. În Constituţia Europei s-a respins ideea creştinătăţii. Astăzi liderii Europei fac gesturi  precum cel al cancelarului german Angela Merkel, care la o întâlnire cu sportivii din Berlin, îi îndeamna să nu se sfiască să-şi declare homosexualitatea, pentru că "suntem o ţară liberă". 

Dostoievski spunea: "Dacă Dumnezeu nu există, atunci nu există virtute şi totul e permis. Am constatat că în studiile legate de criză se dezbate doar în termeni tehnici şi nu se pune şi problema spiritului. Acolo este problema. Dacă nu reuşim să schimbăm valorile, atunci nu vom putea rezolva criza financiară şi economică. Criză are multe feţe, dar cea care dă tonul, este criza morală. Obama recunoştea că lăcomia unora dintre semeni a provocat criza. 

Europa se teme de credinţă. Ne temem să ne afirmăm identitatea creştină - Europa are identitate creştină. Noi vedem chestiunile de suprafaţă. Nu există soluţii salvatoare, nici politicienii şi nici economiştii nu au soluţii, pentru că nu există soluţii exclusiv tehice. Problema este că se ignoră dimensiunea sprituală şi morală. Trebuie să ne asumăm această idee".


1 comments:

anastasia spunea...

Mă bucur că un demnitar a avut curajul de a mărturisi! Domnul să-l întărească!