Festivităţi de Ziua Armatei Române

joi, 25 octombrie 2012

| | |


Ca în fiecare an, pe 25 octombrie se serbează Ziua Armatei Române. În Bacău, festivităţile prilejuite de acest eveniment au constat în depunerea coroanelor de flori la monumentul eroilor căzuţi în luptă, din Cimitirul Central, urmată de o defilare, iar seara este programată o retragere cu torţe.

La festivitate au fost prezenţi urmaşi ai eroilor căzuţi pentru Patrie, veterani de război, cadre active, rezervişti, oficialități locale, elevi şi studenţi. Cei prezenți au urmărit defilarea Gărzii de Onoare în acordurile muzicii militare a Garnizoanei Bacău.

Foto: Virgil Simionescu 

La Timişoara, tradiţionalelor depuneri de coroane le-au fost alăturate exerciţii de măiestrie a mânuirii armelor şi momente artistice ale fanfarei. 

Slujba religioasă a fost oficiată în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru patrie. Oficialii timişoreni au rostit câteva cuvinte pentru a-i cinsti pe soldaţii care au luptat şi care lupta pentru România. Câteva sute de timişoreni au luat parte evenimentul organizat în Parcul Central, printre ei fiind foarte mulţi elevi, din clase primare şi de gimnaziu, de la şcolile din capitala Banatului.

Foto: Virgil Simionescu 

Pe lângă momentele tradiţionale, organizatorii au pregătit pentru timişoreni două momente speciale: soldaţii au făcut o demonstraţie de mânuire a armelor, exerciţiul fiind aplaudat de către cei prezenţi.

Dar cel mai apreciat moment a fost cel realizat de fanfara militară, care a interpretat mai multe melodii, iar membrii acesteia au dansat pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut din Parcul Central. Sute de timişoreni au ovaţionat acţiunea.

Oficialii timişoreni au precizat că activităţile organizate de Ziua Armatei aduc un omagiu ostaşilor care şi-au dat viaţă de-a lungul timpului pentru ţară, care au contribuit, prin devotamentul lor, la libertatea României.

 Foto: Virgil Simionescu 

În Timişoara, Ziua Armatei Romane este celebrată în perioada 25-28 octombrie, prin mai multe manifestări organizate de Brigada 18 Infanterie ”Banat”, printre care: defilări cu torţe, expoziţii de tehnica militară, de machete blindate şi echipamente militare.

Retragerea cu torţe a militarilor bănăţeni, va avea loc joi, 25 octombrie, de la ora 19.00, pe traseul Piaţa Libertăţii - Catedrala Mitropolitană – Primăria Timişoara – Mitropolia Banatului – Prefectura Timiş – Piaţa Libertăţii.