“Cum să comunicăm copiilor credinţa ortodoxă”, Maica Magdalena (Maldon, Essex) / recenzie

sâmbătă, 13 octombrie 2012

| | |



Citind recent cartea “Cum să comunicăm copiilor credinţa ortodoxă”, scrisă de maica Magdalena de la Mănăstirea “Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex-Anglia, am selectat cateva reflecţii şi convorbiri:

 - mândria e chiar mai periculoasă decât un complex de inferioritate

- gândul că nu eşti bun de nimic e un obstacol în calea mântuirii numai dacă te duce la deznădejde

- smerenia e singurul temei al sănătaţii mentale şi emoţionale

- lucrul de care are nevoie copilul e nădejdea întemeiată pe o credinţă vie în Dumnezeu şi în iubirea celor din jurul lui, indiferent de lipsurile abilităţilor şi calitaţilor sale.

- un copil care se simte iubit va fi în stare sa suporte un mare grad de smerenie duhovnicească.

 - când mă pregăteam pentru examene, un părinte duhovnicesc mi-a spus: “Munceşte ca şi cum totul ar depinde de tine, şi roagă-te ca şi cum totul ar depinde de Dumnezeu”.

 Întrebarea unui tânar: ”Profesorii mei au fost de genul celor care te fac întotdeauna să-ţi spui: Pot să fac aceasta. A fost un şoc pentru mine să descopăr că Iisus spune: ”Fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15,5). Cum să înţeleg acest lucru?

Răspuns: “Totul e un dar de la Dumnezeu, chiar şi energia de a face ceva. O parte din dar este libertatea de a folosi sau abuza de abilităţile noastre. Răspundem de însuşirea voinţei lui Dumnezeu ca de propria noastră voinţă. Acelaşi Hristos ne spune că cel care se sileşte ia cu sila Împărăţia cerurilor (Matei 11,12). Sfântul Pavel ne îndeamnă să lucrăm pentru mântuirea noastră şi apoi ne spune că Dumnezeu este Cel care lucrează în noi (Filipeni 2,12). De unde rezultă că trebuie să lucrăm cu Dumnezeu recunoscând întotdeauna darul vieţii pe care ni l-a făcut şi să nu ne lăudăm cu talentele noastre folosindu-le spre propria noastră slavă. Recunoaştem cu onestitate nepriceperile şi eşecurile noastre.

O carte despre tineri dedicată tuturor acelora care iubesc tinerii şi tinereţea din sufletele lor. Lucrarea poate fi comandată de pe internet la preţul de 13 lei accesând următorul link al Editurii Deisis din Sibiu.

Prof. Claudia Indrei (Grup Şcolar “Nicolaus Olahus” Orăştie)