Un explorator deţinător de recorduri pune capăt expediţiilor şi devine preot

marți, 21 august 2012

| | |
Fiodor, împreună cu soţia sa, Irina, şi fiul, Nikolai

Un expediţionist de anvergură, Fiodor Koniuhov a ajuns la Polul Nord (de trei ori), la Polul Sud, la Polul Inaccesibilităţii şi a urcat pe vârful Muntelui Everest. A stabilit noi recorduri mondiale prin traversarea Oceanului Atlantic cu o barcă în 46 de zile, precum şi a Groenlandei într-o sanie trasă de câini în 22 de ore. A mai făcut o serie de călătorii în jurul lumii de unul singur, cu iahtul.

“Pe măsură ce au trecut anii, am ajuns să înţeleg că nu există singurătate în lumea asta. Pe mare te însoţesc balenele şi delfinii, în cer zboară păsări, iar urşii şi focile te întâmpină în drumul spre Pol. Şi ştiu sigur că Dumnezeu şi Sfinţii sunt pururea alături când te rogi – nimeni nu te poate ajuta pe oceanul cel nesfârşit, în afară de ei”, spune Fiodor despre călătoriile sale.

Hotărîrea a fost luată în cursul ultimei sale călătorii în Antarctica; el se va îndeletnici de acum cu rugăciunea pentru cei ce călătoresc. Koniuhov n-a dorit să spună motivul anume care a determinat această schimbare radicală în viaţa sa.

„Probabil că s-a întâmplat ceva serios dacă am luat aşa o hotărîre: m-am gândit – ajunge cu încercările, vreau să mă rog mai mult… Am tras din greu pentru oameni şi pentru faima lor, ca şi pentru faima mea, dar acum vreau să lucrez pentru Dumnezeu şi pentru Biserică”, zice Koniuhov.

În vârstă de 59 de ani, el i-a trimis o scrisoare oficială întâi-stătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril al Moscovei şi a toată Rusia, cerându-i să devină preot. Patriarhul i-a răspuns favorabil lui Koniuhov în aprilie, dându-i dreptul să-şi aleagă eparhia. Koniuhov a ales Zaporojia ucraineană, locul unde s-a născut în 1951.

Prima sa expediţie a avut loc pe când avea 15 ani, şi a constat în traversarea Mării Azov cu barca. Până la atingerea vârstei de 50 de ani, Koniuhov a făcut peste 40 de expediţii şi ascensiuni unicat. A scris numeroase cărţi şi a pictat numeroase tablouri despre călătoriile sale. Un om credincios, Fiodor Koniuhov spune că sensul vieţii unui creştin ortodox este de a dobândi dumnezeiescul har, de a afla voia lui Dumnezeu şi a trăi potrivit poruncilor Sale, pregătindu-te de veşnicie. La întrebarea de ce şi-a riscat viaţa atât de des, Fiodor răspunde:

“Fiindcă suferinţa este singura cale prin care-L poţi vedea pe Domnul”.

Mai jos, câteva imagini de la hirotonia sa întru diaconie şi din trecut.




Traducere şi prezentare: R.H.

Sursă articol: Familia Ortodoxă