Prin cele ce se văd... / Dacian Andoni (I)

joi, 21 iunie 2012

| | |

Dacian Andoni, Prescură 

Pictura lui Dacian Andoni exprimă nu doar confortul unei plenare coexistenţe cu Lumea, ci, mai ales, un soi de fericire a unei duble compliniri: cea dintre Văzut şi Ghicit, dintre formă şi izvorul formei. Ochiul e prins într-o pedagogie subtilă, fiind — dacă se poate spune aşa — obligat să îşi trezească o aparte putinţă a străvederii.

Dincolo de subtilul demers vizual, expoziţia sa de acum restituie unei străvechi teme, cea a construcţiei, valenţe străvechi, aurorale, de parcă lumea viului ar fi fost zidită în aşezarea mirabilă a unor cărămizi celeste.


 Marcel Tolcea


Dacian Andoni, Stare de icoană

Există un destin al construcţiei care depăşeşte puritatea inginerească şi este o punte spre noi sinteze. Dacian Andoni a avut curajul de a ataca tot ceea ce pare rezistenţă dură în calea artistului, cu speranţa că va găsi izvoare de mângâiere sufletească.

Dan Hăulică

Dacian Andoni, Chirpici


„Chirpicii“ lui Andoni evocă nu materia unei zidiri ancestrale sau oarecare, ci tremurul ei interior în faţa istoriei, vizibil în lumina slabă a înserării, şi aceasta, percepută drept crepuscul universal. Asumând experienţe picturale ce pornesc din tinereţea sa ieşeană şi de la contactul cu arta lui Horia Bernea, ca şi pe cele care animă pictura lui Flondor, maestru al maturităţii sale, Dacian Andoni ajunge la o privire şi la o expresie personală, calmă, liberă de ostentaţie, aptă să ofere o profund poetică meditaţie asupra memoriei ca urmă pe care umanitatea o lasă, la capătul istoriei, în materie.

Doina Mândru

*





Dacian Andoni, născut în 1960 la Arad, cu studii la Iaşi şi activ la Timişoara, unde predă la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii de Vest, propune în expunerea de la Palatul Mogoşoaia 60 de insolite contemplaţii picturale. Cele mai multe sunt dedicate duhului ziditor care, structurând aleator materia, îl amprentează profund pe contemplatorul – pictor ca şi pe privitorul ocazional, antrenaţi, deopotrivă, într-un comun efort de  înţelegere în care emoţia calmă a descoperirii este susţinută de o neobişnuită analiză a detaliilor.


Expoziţia de pictură “Construcţie şi memorie” a artistului Dacian Andoni poate fi vizitată în spaţiile Palatului Mogoşoia până pe 20 iunie 2012.


Film – Construcţie şi memorie de Dacian Antoni – Senso TV