Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic în Oltenia

sâmbătă, 28 aprilie 2012

| | |



În perioada 28 aprilie - 5 mai, moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica vor fi duse în procesiune în eparhiile din Mitropolia Olteniei. Punctul culminant al acestei procesiuni se va petrece la prăznuirea Sfântului Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici, duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic. 


Odoarele sfinte ale Ierarhului Calinic de la Mănăstirea Cernica vor ajunge sâmbătă, 28 aprilie, după-amiază, la Craiova. Timp de două zile, credincioşii craioveni se vor putea închina la racla cu cinstitele moaşte, depusă la Catedrala mitropolitană. 

Luni dimineaţa, procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic va continua timp de trei zile prin Arhiepiscopia Râmnicului. Aici, în eparhia unde Sfântul Calinic a păstorit timp de 16 ani, racla cu sfintele moaşte, adusă de o delegaţie condusă de IPS Mitropolit Irineu, va fi primită în după-amiaza zilei de luni, 30 aprilie, la ora 18:00, de soborul de ierarhi, preoţi, diaconi şi credincioşi râmniceni în centrul municipiului. Din acest loc, cinstitele moaşte vor fi purtate în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală. De la ora 19:00, în Catedrala arhiepiscopală se va desfăşura următorul program liturgic: Slujba Privegherii şi Acatistul Sfântului Ierarh Calinic, iar de la ora 24:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie. 

Marţi, 1 mai, la ora 8:00, se vor săvârşi Acatistul Sfântului Ierarh Calinic şi slujba Aghesmei Mici, iar de la ora 9:30, pe esplanada din faţa catedralei, se vor oficia Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În după-amiaza zilei de marţi, la ora 16:00, în cartierul Ostroveni va avea loc slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica", după care delegaţia cu moaştele Sfântului Calinic va pleca spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic. 

Prin tainica lucrare a lui Dumnezeu, moaştele Sfântului Ierarh Calinic vor ajunge la slujba Privegherii de la Mănăstirea Lainici, locul de metanie al duhovnicului său, Sfântul Cuvios Irodion, prăznuit joi, 3 mai. Cu prilejul acestei sărbători, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi.